Uskrsna pita s pinjolima i ricotta sirom

Uskrsna pita s pinjolima i ricotta sirom zasigurno će biti delicija koju će svi željeti kušati.

Uskrsni blagdani pravo su vrijeme za iskušavanje kulinarskih sposobnosti, a slastice su tradicionalno dio uskršnjeg stola.
Zato isprobajte ovaj recept za pitu sa sastojcima koji će osvježiti vaš blagdanski stol.

OVDJE pogledajte recept za tradicionalnu talijansku uskrsnu pitu koju ćete poželjeti imati uz ručak i nakon blagdana

Sastojci za recept:
100 g šećera u prahu
3 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije ili vrh mahune vanilije
1 žlica cijeđenog soka od naranče ili limuna
250 g ricotta sira
120 g riže
50 g pinjola
6 kora svježeg lisnatog tijesta bez jaja
80 g maslaca

Priprema recepta:
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Izmiksajte šećer u prahu, jaja, vaniliju, sok od naranče ili limuna i ricotta sir dok smjesa ne postane gusta i glatka.
Na tavici prepržite pinjole. U posebnom lončiću skuhajte rižu. Pomiješajte rižu i pinjole i ubacite u smjesu s ricotta sirom.
Rastopite maslac.

Uzmite kore lisnatog tijesta, jednu po jednu, premažite maslacem i stavljajte, jednu na drugu, u kalup u kojemu inače pečete pite. Tijesto će prelaziti preko rubova, što je dobro, odnosno tako treba biti.

U sredinu izlijte smjesu riže, ricotta sira i pinjola i ravnomjerno je rasporedite po kalupu. Sve zajedno zatvorite visećim rubovima tijesta i još jednom premažite maslacem u tankome sloju.

Stavite pitu u pećnicu 35 minuta dok joj rubovi ne poprime zlatnožutu boju i postanu hruskavi. Kad je gotova pustite da se ohladi.
Pri serviranju je možete posipati šećerom u prahu, ali i ne morate.

Dobar tek i sretan Uskrs!!

Tekst: Ivana Zorić
Fotografija: shutterstock

Facebook Like Button