Uskrsna pita s pinjolima i ricotta sirom

Uskrsna pita s pinjolima i ricotta sirom.

Sastojci za recept:
100 g šećera u prahu
3 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije ili vrh mahune vanilije
1 žlica cijeđenog soka od naranče ili limuna
250 g ricotta sira
120 g riže
50 g pinjola
6 kora svježeg lisnatog tijesta bez jaja
80 g maslaca

Priprema recepta:
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Izmiksajte šećer u prahu, jaja, vaniliju, sok od naranče ili limuna i ricotta sir dok smjesa ne postane gusta i glatka.
Na tavici prepržite pinjole. U posebnom lončiću skuhajte rižu. Pomiješajte rižu i pinjole i ubacite u smjesu s ricotta sirom.
Rastopite maslac.
Uzmite kore lisnatog tijesta, jednu po jednu, premažite maslacem i stavljajte, jednu na drugu, u kalup u kojemu inače pečete pite. Tijesto će prelaziti preko rubova, što je dobro, odnosno tako treba biti.
U sredinu izlijte smjesu riže, ricotta sira i pinjola i ravnomjerno je rasporedite po kalupu. Sve zajedno zatvorite visećim rubovima tijesta i još jednom premažite maslacem u tankome sloju.
Stavite pitu u pećnicu 35 minuta dok joj rubovi ne poprime zlatnožutu boju i postanu hruskavi. Kad je gotova pustite da se ohladi.
Pri serviranju je možete posipati šećerom u prahu, ali i ne morate.

Dobar tek i sretan Uskrs!!

Tekst: Ivana Zorić
Fotografija: shutterstock