Bijela pita savršen je deset u blagdanskom raspoloženju

U ovom predblagdanskom raspoloženju donosimo fantastičan recept za bijelu pitu koji je sa nama podijelila naša čitateljica Ankica Miloš.

Sastojci za kore

400 g brašna (pola meko, pola oštro)
130 g svinjske masti
100 g šećera
1 cijelo jaje
vrhom puna žličica sode bikarbone
4 žlice kiselog vrhnja

Sastojci za kremu

500 ml mlijeka
5 žlica oštrog brašna
250 g margarina
250 g šećera
1 limun ili limun šećer

Priprema kora

Sve sastojke za kore pomiješajte i zamijesite glatko tijesto.
Raspodijelite ga na 3 jednaka dijela. Ja izvažem cijelo, pa podijelim na 3 i onda ponovno važem svaki dio zasebno. Ja ostavim tijesto da odmori 15 minuta pokriveno krpom.
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
Dok se tijesto odmara vi si izrežite 3 masna papira dimenzija otprilike 23*32 cm. Pripremite si i veliku tepsiju koju ćete preokrenuti i na kojoj ćete peći kore.
Svaku koru razvaljajte na papiru uz pomoć brašna, pobrašnite i papir i tijesto gore.
Koru prije pečenja izbockajte vilicom da se na napuše i stavite ju peći oko 5 minuta. Ne smije porumeniti niti izgorjeti.
Ponovite s ostale dvije kore.

Preiprema kreme

Mlijeko i brašno pomiješajte i stavite na vatru. Kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite, povremeno promiješajte da vam se nebi stvorile grudice.
Margarin sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom, pa u to dodajte ohlađenu smjesu od mlijeka i brašna, te sok jednog cijelog limuna i malo naribane korice limuna.
Kremu raspodijelite na 2 jednaka dijela.

Slaganje

Na jednu koru premažite jedan dio kreme, mažite do rubova. Na kremu stavite drugu koru, nemojte koru jako pritiskati. Lagano premažite drugi dio kreme, stavite zadnju koru, lagano pritisnite. Stavite u hladnjak do sutradan.

Dobar tek!

Facebook Like Button