Šalša nezaobilazan umak u svakoj kuhinji

Šalša je našla svoje mjesto gotovo u svim kuhinjama svijeta, svi je jedu, pripremaju i vole. Šalša ili kako je neki izgovaraju salsa od rajčica, pomidora ili paradajza na svim je jezicima prepoznatljivo fina.

Može se pripremiti kao temeljni umak u koji se dodaju i drugi sastojci povrća, a mi vam donosimo bazični tradicionalni recept koji možete koristiti kao umak za tjesteninu, ili kao dodatak drugim umacima, primjerice za opće obožavani bolonjez, za variva, gulaše. Ovako pripremljenu šalšu možete pohraniti i kao zimnicu i u svakom trenutku posegnuti za umakom koji će usavršiti svako jelo

Sastojci:

10 kg rajčica
1 kg luka
češnjak
sol
svježi začini (origano, bosiljak, peršin, ružmarin)

Priprema

Rajčice operite, očistite od peteljke, trulih ili oštećenih dijelova te narežite na komade srednje veličine. Najbolje ih je odmah stavljati u lonac u kojemu će se kuhati kako bi se sok cijedio u taj isti lonac. Dodajte očišćene režnjeve češnjaka, svježe začine i luk narezan na četvrtine. Posolite i kuhajte otklopljeno. Nakon što zavrije, kuhajte dva do tri sata kako bi se rajčica i dodaci raspali te kako biste postigli željenu gustoću. Izmiksajte štapnim mikserom. Čar šalše je upravo u tome da ostanu komadići rajčice, ali ako vam je draže, sve možete dodatno propasirati. Vruću šalšu ulijte u vruće sterilizirane boce.

Facebook Like Button