Zagorska juha kao stvorena za zimsku okrepu

Chef Josip Čonkaš posljednjih je deset godina zadužen za osmišljavanje i pripremu ukusnih i autohtonih jela zagorskoga kraja, a za ove zimske hladne dane njegov je prijedlog svakako tradicionalna okrepljujuća zagorska juha koja će vas zagrijati na prvu.

Dok zagrebačka metropola slovi za najpoželjniju adventsku turističku destinaciju koja svakodnevno nudi prestižne trendove u gastronomskoj ponudi, tradicionalna jela i bakina domaća kuhinja pravo su osvježenje u ovim hladnim danima.

Potrebne namirnice:

Priprema:
5 dag Gustin ( za zgušnjavanje)
10 dag crvenog luka
5 dag mrkve
2 dag korijen peršina
5 dag svježi celer
70 dag krumpir
1 dag sušeni vrganji
5 dag rajčica (konzervirana)
0,5 dag slatka paprika (mljevena)
2 dag Vegete
15 dag špek (hamburger)
50 dag kuhana šunka
0,5 dcl bijelo vino
1 dcl ulja
1 dag soli
0,5 dag papra
1 dcl kiselo vrhnje

Popržimo sitno narezan luk na masnoći, dodamo mrkvu, korijen celera, hamburger i vrganje. Sve dinstamo dok ne omekša, te na kraju dodamo mljevenu papriku i koncentrat od rajčice, krumpir rezan na kockice. Začinimo i zalijemo s 1 litrom vode. Kuhamo dok krumpir ne omekša.

Na kraju sve povežemo s gustinom i kuhamo 10 do 15 minuta.
Sa strane serviramo kiselo vrhnje i uživajmo u sočnom i mirisnom zalogaju.

Ove zime hotel na zagrebačkoj gori Sljeme, Tomislavov dom i restoran, predstavljaju dobro nam znane zimske specijalitete koje ćemo zavoljeti zauvijek, a još mnoge, osim sočne zagorske juhe, možete isprobati dolaskom u ovaj omiljeni restoran mnogih koji vole provoditi zimske trenutke u prirodi.

Recept i fotografija: Select PR