Zagorska juha kao stvorena za zimsku okrepu

Tradicionalna jela i bakina domaća kuhinja pravo su osvježenje u ovim hladnim danima stoga pripremite gustu zagorsku juhu prema starinskom receptu.

Chef Josip Čonkaš posljednjih je deset godina zadužen za osmišljavanje i pripremu ukusnih i autohtonih jela zagorskoga kraja, a za ove zimske hladne dane njegov je prijedlog svakako tradicionalna okrepljujuća zagorska juha koja će vas zagrijati na prvu.

Potrebne namirnice za zagorsku juhu:

Priprema zagorske juhe:
5 dag Gustin ( za zgušnjavanje)
10 dag crvenog luka
5 dag mrkve
2 dag korijen peršina
5 dag svježi celer
70 dag krumpir
1 dag sušeni vrganji
5 dag rajčica (konzervirana)
0,5 dag slatka paprika (mljevena)
2 dag Vegete
15 dag špek (hamburger)
50 dag kuhana šunka
0,5 dcl bijelo vino
1 dcl ulja
1 dag soli
0,5 dag papra
1 dcl kiselo vrhnje

Popržimo sitno narezan luk na masnoći, dodamo mrkvu, korijen celera, hamburger i vrganje. Sve dinstamo dok ne omekša, te na kraju dodamo mljevenu papriku i koncentrat od rajčice, krumpir rezan na kockice. Začinimo i zalijemo s 1 litrom vode. Kuhamo dok krumpir ne omekša.

Na kraju sve povežemo s gustinom i kuhamo 10 do 15 minuta.
Sa strane serviramo kiselo vrhnje i uživajmo u sočnom i mirisnom zalogaju.

Ove zime hotel na zagrebačkoj gori Sljeme, Tomislavov dom i restoran, predstavljaju dobro nam znane zimske specijalitete koje ćemo zavoljeti zauvijek, a još mnoge, osim sočne zagorske juhe, možete isprobati dolaskom u ovaj omiljeni restoran mnogih koji vole provoditi zimske trenutke u prirodi.

Recept i fotografija: Select PR