Božanstvena rolada od kestena

Bio kesten pečen, kuhan, pripravljen kao slatka ili slana namirnica obožavana je hrana u ovo doba godine.

Kesten se još naziva i žirom bogova, a sačinjen je od čak 53 % vode, škroba ima oko 44 %, a sadrži i 2,9 g bjelančevina. Kesten ima 44 g ugljikohidrata po kojoj je količini usporediv s krumpirom.

Pogledajte još dva sjajna recepta od kestena

Cannelloni punjeni s kremom od kestena
Juha od kestena prava je mirisna jesenska poslastica

Plod kestena još je bogat kalcijem, kalijem, fosforom, željezom i vitaminima B skupine.

Sastojci za recept

Sastojci za 6 osoba
Tijesto:
1 kg očišćenih kestena ili odmrznutog gotovog kesten pirea
1 žlica ruma

Nadjev:
6 dkg maslaca
2 rebra čokolade za kuhanje
2 velike ľlice šećera u prahu
1 vrećica vanil šećera
1 žumanjak

Ukrašavanje
malo ukrasnih čokoladnih mrvica
malo tučenog slatkog vrhnja ili šlag-pjene

Priprema

Tijesto
Očistite 1 kg kuhanih kestena, protisnite kroz gnječilo za češnjak i pomiješajte dobivenu smjesu sa 1-2 velike ľlice ruma. Za pripremu ovog kolača možete također koristiti i odmrznuti kesten pire kojeg možete kupiti u trgovinama, ali je svakako bolje ako koristite pravi kesten.

Na radnju plohu stavite kuhinjsku krpu i alufoliju koju posipate kristalnim šećerom. Kesten pire stavite na foliju i valjkom za tijesto razvaljajte kvadrat prst debeo da se kesten ne lijepi za valjak, prema potrebi posipajte ga sa malo
kristalnog šećera.

Nadjev
Pjenasto izmiješanom maslacu dodajte razmekanu čokoladu, šećer u prahu, vanili šećer i žumanjak.
Sve zajedno izmiješajte u pjenastu masu.

Završetak
Razvaljano tijesto premažite nadjevom. Uvijte roladu koju ukrasite mrvicama čokolade i do upotrebe stavite u hladnjak
Uz roladu poslužite tučeno slatko vrhnje ili šlag-pjenu.

Autorica: Ivana Varjačić
Slike: Ivana Varjačić

Facebook Like Button