
Pravljenje domaćeg vučenog tijesta može zvučati kao izazov, ali uz malo strpljenja i pravih savjeta, rezultat će vas oduševiti.
Ovo tijesto je savršeno za savijače, pite i druge domaće delicije, a tekstura je neponovljiva – tanko, glatko i savršeno elastično. U ovom receptu vodit ćemo vas kroz svaki korak, kako biste bez problema napravili tijesto baš kao profesionalac.
Bilo da pripremate slatku savijaču sa šljivama ili slanu verziju s mesom ili sirom, ovo tijesto je baza koja će vaša jela podići na viši nivo.
OVDJE saznajte sve o brašno i svim tipovima i vrstama brašna u kuhinji te od kojeg se brašna što radi
Sada, zavrnite rukave i spremite se za malo magije u kuhinji!
Sastojci za tijesto:
300 g brašna (tip 500)
1 prstohvat soli
1 kašika ulja
1 jaje (opcionalno, za elastičnije tijesto)
150 ml mlake vode
Priprema vučenog tijesta:
Sjedinjavanje sastojaka: U veću posudu prosijte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini napravite udubljenje, pa u njega dodajte ulje i (po želji) jaje. Postepeno dodajte mlaku vodu i počnite miješati sastojke drvenom kuhačom dok ne dobijete grubu smjesu.
Kada tijesto postane kompaktno, izvadite ga na radnu površinu i mijesite rukama oko 10 minuta. Tijesto treba biti elastično i glatko.
Oblikujte tijesto u kuglu i premažite ga tankim slojem ulja. Pokrijte čistom krpom ili prozirnom folijom i ostavite da odmara oko 30 minuta. Ovo će omogućiti da se tijesto opusti i lakše razvlači.
Kad se tijesto odmorilo, pospite radnu površinu brašnom. Razvaljajte tijesto oklagijom koliko možete. Zatim ga prebacite na stolnjak i pažljivo rukama nastavite razvlačiti tijesto što tanje, gotovo prozirno. Potrudite se da ga ne pocijepate.
Ovo je osnovni postupak za domaće vučeno tijesto, koje možete koristiti za savijaču sa šljivama ili bilo koju drugu vrstu slatkih ili slanih savijača.
Sretno! ????
Recept: chef Zoran Ožegović
