Nema ništa bolje od mirisa domaće savijače koji ispuni kuhinju dok se kolač lagano peče u pećnici. Savijača sa šljivama je jedan od onih kolača koji nas podsjećaju na djetinjstvo i na toplinu bakine kuhinje i zato su jedan od najpoželjnijih deserata.
Sočne šljive, umotane u tanko tijesto, s dozom cimeta, čine savršen spoj slatkoće i kiselkaste svježine. Ovaj recept je jednostavan, a rezultat je neodoljiv kolač koji možete poslužiti uz šalicu kave ili kao lagani desert poslije ručka.
Za savijaču sa šljivama tijesto se obično priprema ručno ili možete koristiti već pripremljeno kupovno tijesto za savijače (tzv. vučeno tijesto).
Ipak, ako želite napraviti domaće tijesto, evo jednostavnog recepta za vučeno tijesto OVDJE
Nakon što smo pripremili tijesto, evo kako napraviti ukusan nadjev i dovršiti savijaču sa šljivama!
Sastojci za nadjev – pita od šljiva:
800 g svježih šljiva (oprane, očišćene i isjeckane na četvrtine)
100 g šećera (ili po ukusu)
1-2 kašičice cimeta
100 g prezli (po želji, za dodatnu teksturu)
50 g otopljenog maslaca
Malo šećera u prahu za posipanje
Priprema nadjeva i savijače:
Priprema šljiva: Oprane šljive prepolovite i uklonite koštice. Ako su šljive veće, možete ih isjeckati na četvrtine. Stavite ih u posudu, dodajte šećer i cimet, pa sve lagano promiješajte.
Priprema tijesta: Nakon što ste razvukli tijesto na radnoj površini (kao što smo opisali ranije), premažite ga otopljenim maslacem. Maslac će pomoći da tijesto postane hrskavo tokom pečenja.
Ako koristite prezle, pospite ih preko razvučenog tijesta. Prezle upijaju sok od šljiva i pomažu da savijača ne bude previše vlažna.
Preko prezli ravnomjerno rasporedite šljive sa šećerom i cimetom. Pazite da ne stavljate previše nadjeva, kako ne biste otežali savijanje i kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja.
Pomoću stolnjaka polako i pažljivo savijte tijesto s jedne strane prema drugoj, kao roladu. Ako se tijesto zalijepi, lagano ga pospite brašnom.
Zatim pažljivo prebacite savijaču u podmazan pleh ili na papir za pečenje. Premažite gornju stranu savijače preostalim otopljenim maslacem.
Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite savijaču oko 35-40 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava.
Nakon pečenja, ostavite savijaču da se malo ohladi. Posipajte šećerom u prahu po vrhu prije posluživanja.
Savijaču možete poslužiti toplu, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili šlag, ili hladnu uz šolicu kave ili nekog mirisnog čaja.
Uživajte u svakom zalogaju! ????
Recept: chef Zoran Ožegović