Kako napraviti domaći zeleni temeljac za juhe i variva – otkrijte tajnu okusa koju ste tražili

Zeleni temeljac, pripremljen od svježeg povrća poput paprike, celera, mrkve, korabe, peršina i rajčice, ne samo da obogaćuje okus jela, već i unosi dašak šarenila i topline. Njegova priprema uključuje mljevenje povrća, kuhanje sa solju i spremanje u staklenke, što omogućuje dugotrajno čuvanje i praktičnu upotrebu tijekom cijele godine.

persin-s

Dodavanjem žlice ovog temeljca u juhu, varivo ili pečenje, možete postići bogatiji i zaokruženiji okus bez potrebe za dodatnim začinima. Osim toga, izrada vlastitog zelenog temeljca omogućuje vam kontrolu nad sastojcima, izbjegavanje konzervansa i smanjenje otpada korištenjem viška povrća.

Sastojci za domaći zeleni temeljac

1 kg paprike
1/2 kg celera
1 kg mrkve
1/4 kg korabe
1/2 kg peršina
3 kg rajčice
1/2 kg soli

Priprema temeljca

Sve sastojke, očistite i izrežite na komade. Sameljite dva puta na stroju za mljevene mesa. Samljevenu smjesu stavite u posudu i dodajte sol. Na laganoj vatri miješajte oko 1/2 sata dok masa ne postane jednolična i gusta. Vruću masu sipajte u manje staklenke. Budite oprezni i pazite na mjehure zraka u staklenici. Po vrhu pokapajte uljem i zatvorite celofanom.

Ovakav pripremljeni zeleni temeljac možete dodati kao začin u juhu i svako pečenje.

Autor: chef Zoran Ožegović

Facebook Like Button