Uputite se na najbližu tržnicu ili naručite eko proizvode na dostavu te nabavite namirnice za ukusno varivo ili kako ga još zovemo čušpajz od sezonskog povrća.
Brza hrana onečišćava organizam i ne pruža mu dovoljno energije. Umjesto toga jedite zdrava variva, ćušpajze ili čušpajze
Bakin čušpajz može se napraviti od kelja, kelja papučara ili popularnih prokulica, a recept za ovo varivo dolazi po recepturi naših predaka.
Zvijezda bakinog proljetnog čušpajza je kralj kalcija – kelj ili ako želite prokulica
Ovo zeleno lisnato povrće iz porodice kupusnjača iznimno je hranjivo, ima snažna antioksidativna svojstva te djeluje anti-upalno.
Ovaj bakin čušpajz sadrži visoke razine sulforafana koji štiti od raka prostate, želuca, kože i dojke.
Bogat je izvor vitamina A i C, željeza, prehrambenih vlakana, luteina i beta kerotena (važno je znati da tamnija zelena boja nekog povrća upućuje na visoku količinu beta-karotena u njemu), dok vitamin K u kelju potiče zgrušavanje krvi, štiti srce i pomaže izgraditi jake kosti.
SAZNAJTE JOŠ:
Najbolji kalcij dobivamo iz zeleng soka od kelja
Zašto kelj doživljava svoje trenutke slave
Ove glavice modrozelenog izvora zdravlja originalno potječu iz Azije i Mediterana, a danas se konzumiraju po cijelom svijetu. U Škotskoj, primjerice, poziv na večeru uobličen je u frazu – dođi na kelj!
Imajte na umu da jedan tanjur ovog variva ima otprilike 450 kalorija, a nudi uravnoteženu količinu proteina, ugljikohidrata i masti.
Ukomponirajte ovu zdravu namirnicu u svoj ručak iz snova i pripremite bakin proljetni ćušpajz
BAKIN PROLJETNI ćUŠPAJZ ZA 4 OSOBE:
Namirnice:
40 dag kelja
40 dag poriluka
30 dag krumpira
20 dag mrkve
8 dag celera
12 dag hamburgera (može i panceta)
15 dag brašna
12 dag pasirane rajčice
malo ulja
2 žlice maslaca
15 dag vegete
sol i papar
svježi peršin
Priprema:
Na malo ulja ispirjajte hamburger, poriluk,mrkvu, celer i krumpir narezan na kockice te kelj izrezan na rezance. Pustite da sve namirnice omekšaju pa dodajte pasirane rajčice i začine. Dolijte vode. Napravite zapršku od 2 žlice maslaca i glatkog brašna, te dodajte kuhanom povrću. Kad prokuha, maknite s vatre. Poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom.
Dobar tek!