Proljetni ćušpajz ili varivo s vaše tržnice

Uputite se na najbližu tržnicu i nabavite namirnice za ukusno varivo od sezonskog povrća.

Brza hrana onečišćava organizam i ne pruža mu dovoljno energije. Umjesto toga jedite zdrava variva ili kako ih još negdje zovemo ćušpajze! Bakin ćušpajz nudi bogat izbor variva koje kuhaju po recepturama naših predaka.

Zvijezda bakinog proljetnog čušpajza je kralj kalcija – kelj

Ovo zeleno lisnato povrće iz porodice kupusnjača iznimno je hranjivo, ima snažna antioksidativna svojstva te djeluje anti-upalno. Sadrži visoke razine sulforafana koji štiti od raka prostate, želuca, kože i dojke.

Bogat je izvor vitamina A i C, željeza, prehrambenih vlakana, luteina i beta kerotena (važno je znati da tamnija zelena boja nekog povrća upućuje na visoku količinu beta-karotena u njemu), dok vitamin K u kelju potiče zgrušavanje krvi, štiti srce i pomaže izgraditi jake kosti.

SAZNAJTE JOŠ:
Najbolji kalcij dobivamo iz zeleng soka od kelja
Zašto kelj doživljava svoje trenutke slave

Ove glavice modrozelenog izvora zdravlja originalno potječu iz Azije i Mediterana, a danas se konzumiraju po cijelom svijetu. U Škotskoj, primjerice, poziv na večeru uobličen je u frazu – dođi na kelj!

Ukomponirajte ovu zdravu namirnicu u svoj ručak iz snova i pripremite bakin proljetni ćušpajz.

BAKIN PROLJETNI ćUŠPAJZ ZA 4 OSOBE:

Namirnice:
40 dag kelja
40 dag poriluka
30 dag krumpira
20 dag mrkve
8 dag celera
12 dag hamburgera (može i panceta)
15 dag brašna
12 dag koncentrata rajčice
malo ulja
2 žlice margarina
15 dag vegete
sol i papar
svježi peršin

Priprema:
Na malo ulja ispirjajte hamburger, poriluk,mrkvu, celer i krumpir narezan na kockice te kelj izrezan na rezance. Pustite da sve namirnice omekšaju pa dodajte koncentrat rajčice i začine. Dolijte vode. Napravite zapršku od 2 žlice margarina i glatkog brašna, te dodajte kuhanom povrću. Kad prokuha, maknite s vatre. Poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom.
Dobar tek!

Imajte na umu da jedan tanjur ovog variva ima otprilike 450 kalorija, a nudi uravnoteženu količinu proteina, ugljikohidrata i masti.

Ako nemate vremena za pripravljanje ovoga obroka, a dosta vam je sendviča i grickalica – jelo naručite preko internetske stranice Bakinog ćušpajza.