Proljetni ćušpajz ili varivo s vaše tržnice

Uputite se na najbližu tržnicu ili naručite eko proizvode na dostavu tr nabavite namirnice za ukusno varivo od sezonskog povrća.

Brza hrana onečišćava organizam i ne pruža mu dovoljno energije. Umjesto toga jedite zdrava variva ili kako ih još negdje zovemo ćušpajze!
Bakin ćušpajz može se napraviti od kelja, kelja papučara ili popularnih prokulica, a recept za ovo varivo dolazi po recepturi naših predaka.

Zvijezda bakinog proljetnog čušpajza je kralj kalcijakelj ili ako želite prokulica

Ovo zeleno lisnato povrće iz porodice kupusnjača iznimno je hranjivo, ima snažna antioksidativna svojstva te djeluje anti-upalno.

Sadrži visoke razine sulforafana koji štiti od raka prostate, želuca, kože i dojke.

Bogat je izvor vitamina A i C, željeza, prehrambenih vlakana, luteina i beta kerotena (važno je znati da tamnija zelena boja nekog povrća upućuje na visoku količinu beta-karotena u njemu), dok vitamin K u kelju potiče zgrušavanje krvi, štiti srce i pomaže izgraditi jake kosti.

SAZNAJTE JOŠ:
Najbolji kalcij dobivamo iz zeleng soka od kelja
Zašto kelj doživljava svoje trenutke slave

Ove glavice modrozelenog izvora zdravlja originalno potječu iz Azije i Mediterana, a danas se konzumiraju po cijelom svijetu. U Škotskoj, primjerice, poziv na večeru uobličen je u frazu – dođi na kelj!

Imajte na umu da jedan tanjur ovog variva ima otprilike 450 kalorija, a nudi uravnoteženu količinu proteina, ugljikohidrata i masti.

Ukomponirajte ovu zdravu namirnicu u svoj ručak iz snova i pripremite bakin proljetni ćušpajz

BAKIN PROLJETNI ćUŠPAJZ ZA 4 OSOBE:

Namirnice:
40 dag kelja
40 dag poriluka
30 dag krumpira
20 dag mrkve
8 dag celera
12 dag hamburgera (može i panceta)
15 dag brašna
12 dag pasirane rajčice
malo ulja
2 žlice maslaca
15 dag vegete
sol i papar
svježi peršin

Priprema:
Na malo ulja ispirjajte hamburger, poriluk,mrkvu, celer i krumpir narezan na kockice te kelj izrezan na rezance. Pustite da sve namirnice omekšaju pa dodajte pasirane rajčice i začine. Dolijte vode. Napravite zapršku od 2 žlice maslaca i glatkog brašna, te dodajte kuhanom povrću. Kad prokuha, maknite s vatre. Poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom.
Dobar tek!

Facebook Like Button