Ova sezona svježeg povrća i voća obilježit će jednostavna jela, gotova u svega pola sata!
Kao i svake sezone, u proljeće i ljeto nas priroda daruje brojnim plodovima koje sunce potom neumorno puni vitaminima, mineralima i sočnošću. Šarenilo i bogatstvo proljetnih i ljetnih polja, povrtnjaka i voćnjaka, boji tržnice i police supermarketa i tako našu svakodnevicu u zdravoj prehrani čini veselijom.
Ipak, ljeti smo navikli osloniti se na osvježavajuća jela poput salata i laganih juhica. Zbog vrućina sasvim je logično što više skratiti boravak u kuhinji pa tek navečer pripremiti bogatiji obrok. Više jedemo i vani, pogotovo na godišnjim odmorima ili grickam nešto usput na nekom od brojnih ljetnih festivala.
Sve to je u redu, no ova će 2025. godina biti obilježena posve drugačijim trendovima i pristupima kuhanju i pitanje je trenutka kada će influenceri zasuti društvene mreže svojim prijedlozima.
U domove uvodimo šarenilo i bogatstvo kultura svijeta te uvijek iznova podsjećaju na vrijednosti i postignuća, kako u sportu tako i u međuljudskim odnosima.
U staroj Grčkoj su za vrijeme Olimpijade prestajali svi ratovi i sukobi, a i danas nas ona uvijek iznova podsjeća na jedinstvo i zajedništvo cijeloga svijeta.
I baš zato se ovoga proljeća i ljeta okrećemo posebnostima kuhinja svijeta i pozivamo vas da nam se pridružite na sunčanom, gastronomskom putovanju, dijelite svoje recepte i fotografije te potaknete trend ljepote u kulinarstvu koje je raznoliko!
P. S. Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih začinskih mješavina, bez aditiva i konzervansa.

RECEPT: Juha s kokosom, piletinom i povrćem (Japan, Kina)
Sastojci za 6 porcija:
• 1,2 litre vode
• ½ žličice Kotányi kuhinjske soli
• 400 g pilećih prsa
• ½ vrećice mješavine začina za variva
• 1 glavica brokule
• 4 mrkve
• 100 g shiitake gljiva
• 2 žlice sezamovog ulja
• 250 ml gustog kokosovog mlijeka
• 150 g ramen noodlesa
Priprema:
1. U lonac ulijte 1,5 l vode i dodajte ½ žličice soli. Ostavite da zakipi i dodajte piletinu. Ubacite mješavinu začina za variva, poklopite lonac na pola i ostavite da se kuha 15 minuta.
2. Za to vrijeme brokulu natrgajte na cvjetiće i operite. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Gljive nasjeckajte na ploške. Zagrijte tavu, dodajte ulje i gljive te ih kratko sotirajte.
3. U lonac dodajte mrkvu i kuhajte 5 minuta. Ubacite kokosovo mlijeko, brokulu i gljive i kuhajte još 3 minute. Na kraju dodajte noodle, promiješajte i maknite s vatre.
4. Poslužite uz sezam.

RECEPT: Shakshuka s batatom i kobasicama (Sjeverna Afrika i Bliski istok)
Sastojci za 4 porcije:
• 2 žlice maslinovog ulja
• ½ glavice luka
• 250 g batata
• 150 g dimljenih kobasica
• 1 žlica mješavine začina za povrće
• 1 konzerva (400 g) sjeckane rajčice
• 4 jaja
• Ukiseljeni luk i korijander za serviranje
Priprema:
1. Luk nasjeckajte na kockice. Batat ogulite i nasjeckajte na kockice 1 x 1 cm. Kobasice nasjeckajte na kolutiće.
2. U dubljoj tavi zagrijte ulje i dodajte luk. Pržite ga na srednje jakoj vatri 3 minute. Dodajte batat i kobasice i nastavite pržiti 5 minuta uz miješanje. Dodajte neki od prirodnih začina za povrće i rajčicu te promiješajte. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte 15 minuta.
3. Pojačajte vatru na srednje jaku i u umaku s kuhačom napravite udubinu u koju oprezno razbijte jaja. Poklopite tavu te kuhajte 5 minuta. Maknite s vatre, posipajte ukiseljenim lukom i korijanderom te servirajte uz tostirani kruh.

RECEPT: Cezar wrap s piletinom (Europski Mediteran)
Sastojci za 4 porcije:
• 4 tortilje
• 600 g pilećih prsa
• 1 žlica mješavine začina za piletinu
• 2 žlice maslinovog ulja
• 2 rajčice
• 8 lista zelene salate
• 150 g grčkog jogurta
• 2 žlice majoneze
• 1 žličica Dijon senfa
• Korica i sok ½ limuna
• 4 žlice parmezana, naribanog
• 1 češanj češnjaka
• Sol i papar, po ukusu
Priprema:
1. Pileći file narežite na trakice. Začinite ga nekom mješavinom začina za piletinu i promiješajte.
2. Zagrijte tavu, dodajte ulje i piletinu. Pecite 2 minute sa svake strane na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru, poklopite tavu i pecite još 5 minuta sa svake strane. Skinite poklopac, pojačajte vatru i pustite kratko da se meso zapeče. Prebacite na tanjur.
3. Rajčicu i salatu operite. Rajčicu narežite na ploške. Češnjak očistite i sitno nasjeckajte. U zdjelici sjedinite jogurt, majonezu, senf, sok i koricu limuna, 2 žlice parmezana, češnjak, sol i papar.
4. Tortilju kratko zagrijte, maknite s vatre i stavite 2 lista salate. Dodajte piletinu, 2-3 ploške rajčice, 1 žličicu parmezana i 2 žlice umaka. Preklopite rubove i čvrsto zarolajte. Ponovite s ostatkom tortilja i nadjeva. Vratite kratko na tavu na jaku vatru kako bi se zapekle i poslužite.
Dobar tek uz svježe i sezonske namirnice povrća i voća.
Uz dopuštenje: Fervens




