Batat slatki krumpir zdravlja

Batat ili slatki krumpir je prava više namjenska namirnica koja se može peći, kuhati ili pržiti u vašoj kuhinji.

Batat potječe iz Južne Amerike, a u Europu ga je donio Kolumbo i nije u srodstvu s krumpirom, iako mu ime tako sugerira. Danas je batat druga najraširenija poljoprivredna kultura, a razlog tome je velika popularnost u Kini.

Danas su najveći proizvođači batata Kina, Indonezija i Uganda, a u Hrvatskoj se počeo proizvoditi tek 2006. godine i to u Slatini.
Baatat je vrlo zahvalna namirnica jer može uspijevati na tlima koja su siromašna hranjivim tvarima, međutim osjetljiv je na niske temperature te mu najviše za rast odgovara temperatura od 25C.

Izdvojeno

Iskušajte neki od ponuđenih recepata za pripremi batata:
1. Pire od batata savršen prilog jesenskim jelima – Jednostavan i idealan prilog brojnim jelima
2. Kruh od batata i badema – Poslastica od slatkog krumpira
3. – Marinirana tuna sa spiraliziranim povrćem i batatom Prženi batat u kombinaciji s blanširanim povrćem
4. Salata od quinoe savršena za skidanje kilograma – Recept za salatu koja je uz dodatak mesa može predstavljati i glavni obrok

batat krumpir

Zašto batat još zovu i slatki krumpir

Kuhanjem batata on postaje sladak jer posjeduje enzim koji razgrađuje škrob na malzotu, šećer sastavljen od dvije molekule glukoze, koji je upola sladak kao konzumni šećer, odnosno saharoza.

Kako se na temperaturi od 75C enzim denaturira odnosno prestaje djelovati, pečemo li batat polako na nižim temperaturama bit će slađi nego nakon kuhanja ili prženja.

Vrijednosti batata

Ako ćemo gledati kemijski sastav batata možemo zaključiti da je to namirnica koja je vrlo slična krumpiru.

Mnogi je poistovjećuju i nazivaju ga krumpirom no to batat zapravo nije.
Razlikuje se po tome jer sadrži nešto više proteina od krumpira i bogat je β-karotenom.
Važno je naglasiti da batat ima vrlo niski glikemijski indeks, odnosno ne uzrokuje porast razine glukoze i krvi i stoga je vrlo pogodan za dijabetičare.

Sadrži dosta škroba, vitamina A, B i C, željeza, kalcija i male količine šećera. Otprilike 100 g batata sadrži 86 kalorija.

Odlična namirnica za dijabetičare i sportaše

Batat je pravi mali spremnik velike količine energije i zbog toga je važan u sportskoj prehrani.
Mnogi ga nazivaju i dijetalnom namirnicom jer ne sadrži masti i kolesterol, a ima i nizak glikemijski indeks zbog čega se smatra odličnom namirnicom u prehrani kod osoba koje su oboljele od dijabetesa.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
Fotografija: kimubert