EUROCARE pozdravio novi EU kodeks protiv raka

Iskrene čestitke Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka i EU komisiji na izdanju ažuriranog četvrtog izdanja EU kodeksa protiv raka. Nadamo se da će zajednički napori svih dionika dovesti do značajnog smanjenja slučajeva raka.

Prva konkretne poveznice između alkohola i raka su utemeljene davne 1987, međutim 25 godina kasnije svijest javnosti o povezanosti alkohola i raka je još uvijek alarmanto niska.
Primjerice izvješća Eurobarometra iz 2010 godine pokazuje da 1 od 5 EU građana još uvijek ne vjeruje da postoji veza između alkohola i raka.

Etanol koji se nalazi u svim alkoholnim pićima klasificiran je kao skupina 1 – kancerogen. Kako je otkriveno u izvještaju, “nema sumnje” da alkohol može izazvati rak usne šupljine, ždrijela, grkljana, jednjaka, jetre, kolorektuma i dojke.

Mariann Skar, Generalna tajnica Eurocare, kometirala je: “Podržavamo četvrti EU kodeks protiv carcinoma i oduševljeni smo sa jasnom porukom vezanom za potrošnju alkohola. Želimo pozvati sve dionike javne i private, da pomognu kako bi se podigla svijest o činjenici da alkohol doprinosi razvoju raka. Svi imamo pravo znati ne samo što se nalazi u našim pićima već i što pica uzrokuju, koje su to nuspojave koje utječu na naše zdravlje.

Poruka novog EU kodeksa protiv raka u odnosu na alkohol je: Ako pijete bilo koja alkoholna pića ograničite unos. Za prevenciju raka je najbolje uopće ne piti alkoholna pića.
Eurocare se zalaže za stavljanje etiketa zdravlja na alkoholna piće kao upozorenje a to bi bio jedan od mogućih alata podizanja svijesti o ugroženosti zbog konzumiranja alkohola.

Više informacija:
Mariann Skar, Secretary General
European Alcohol Policy Alliance
Email mariann.skar@eurocare.org
GSM: +32 (0) 474 830 041
Website: www.eurocare.org
EUROCARE (The European Alcohol Policy Alliance) je savez nevladinih i organizacija javnog zdravstva sa približno 57 članica diljem 25 Europskih država koje zagovaraju prevenciju i smanjenje šteta prouzročenih uporabom alkohola u Europi www.eurocare.org

Facebook Like Button