Mojo svinjetina dolazi s Kube, gdje je dio svakodnevne kuhinje, ali i svečanijih jela. Riječ “mojo” odnosi se na marinadu bogatu citrusima, češnjakom i začinima, a recept vuče korijene iz španjolske i afričke kuhinje, a priprema mojo svinjetine razvila se dodatno kroz kubansku tradiciju pripreme hrane.
Glavni sastojci za marinadu, odnosno umak za marinadu, su sok od naranče i limete, maslinovo ulje, puno češnjaka i sušeni začini poput kima i origana. Meso se marinira u toj mješavini satima, često preko noći, a zatim se sporo peče dok ne postane toliko mekano da se samo raspada.
U Kubi se mojo marinada koristi za sve, od svinjetine i piletine do ribe i povrća, ali najpoznatija je verzija s krupnijim komadom svinjetine koji se lagano peče i trga na vlakna.
Osim što je ukusna, mojo svinjetina je i praktična jer se priprema unaprijed, lako se podgrijava, a višak se koristi za sendviče, tacose ili uz priloge poput riže, krumpira ili finih salata.
Zašto je mojo svinjetina tako poželjna?
Jer kombinira sočnost svinjećeg mesa, savršene marinade, svježinu citrusa i dubinu začina u jednom zalogaju. Usto, može se pripremiti u običnoj pećnici ili sporom kuhalu, slow cooker uređaju, što ovo jelo čini dostupnom svima, i kod kuće i u profesionalnoj kuhinji. Kad jednom probate pravu mojo svinjetinu, uvijek ćete ju poželjeti pripremati upravo prema ovom kubanskom receptu.
Priprema mojo svinjetine u sporom kuhalu (slow cooker)
Sastojci:
1,5 kg svinjske lopatice ili buta, bez kosti
1 šalica soka od naranče
½ šalice soka od limete
6 češnjeva češnjaka (zdrobljeni)
½ šalice maslinovog ulja
1 žličica origana
1 žličica mljevenog kima
1 žličica soli
½ žličice crnog papra
šaka svježeg korijandera (po želji)
naribana korica jedne naranče
Priprema:
Sve sastojke (osim mesa) pomiješajte u zdjeli. Meso stavite u sporo kuhalo, prelijte marinadom. Kuhajte na niskoj temperaturi 8–10 sati ili na visokoj 4–5 sati.
Kad je gotovo, meso se treba lako trgati vilicom. Ostatke tekućine možete reducirati kuhanjem i koristiti kao umak.

Mojo svinjetina pripreljena u klasičnoj kuhinjskoj pećnici
Ako nemate sporo kuhalo/slow cooker, evo varijante koja ne zahtijeva puno pažnje, a mojo svinjetina imat će isti okus.
Priprema:
Meso marinirajte preko noći kao u klasičnom receptu. Stavite u dublju posudu za pečenje, pokrijte aluminijskom folijom. Pecite na 160°C oko 3–3,5 sata, dok meso ne postane meko i počne se raspadati.
Zadnjih 20 minuta otkrijte foliju i pojačajte na 200°C da se stvori zlatna korica.
Obje metode daju savršeno sočnu mojo svinjetinu, idealnu za Cubano sendvič ali i za tacose, rižota, ili čak kao glavno jelo uz priloge.
Recept: chef Zoran Ožegović





