Francuska je domovina mnogih kulinarskih delicija, ali jedan od njenih najpoznatijih i najjednostavnijih “izuma” u kuhinji je zasigurno kultni sendvič Croque-Monsieur.
Ovaj dekadentni sendvič, često opisan kao elegantnija verzija tostiranog sendviča sa sirom, ima dugu i bogatu povijest koja ga povezuje s pariškim kafićima početkom 20. stoljeća poput najpoznatijeg Le Café de Flore.
Ime Croque-Monsieur dolazi od francuske riječi „croquer” koja znači grickati, i „monsieur,” što znači gospodin. Dakle, u prijevodu – “gospodin grickalica”.
Priča kaže da je nastao slučajno kad je vlasnik kafića ostavio sendviče blizu radijatora i otkrio novi okus prepečenog kruha sa sirom. Od tada, postao je nezaobilazan na francuskim jelovnicima, posebno kao brzi zalogaj ili lagani obrok.
Ali što je to što ovaj jednostavni sendvič čini toliko posebnim?
Tajna leži u savršeno kombiniranim sastojcima – kruhu premazanom bešamel umakom, bogatoj šunki i otopljenom siru, koji zajedno stvaraju savršenu harmoniju okusa. Ako želite doživjeti pravi francuski duh, vrijeme je da ga pripremite kod kuće.
Evo recepta za klasični croque-monsieur
Sastojci za 2 sendviča:
4 kriške bijelog kruha (najbolje stari kruh ili brioš)
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
1 šalica mlijeka
Prstohvat muškatnog oraščića
1 žličica senfa (po želji)
100 g šunke (po mogućnosti kvalitetna, npr. kuhana šunka)
100 g ribanog sira Gruyère (može i emental)
Sol i papar po ukusu
Priprema sendviča Croque-Monsieur:
Priprema bešamel umaka:
U manjem loncu, rastopite maslac na srednje jakoj vatri.
Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete zlatnu pastu, oko 1-2 minute. To je takozvana zaprška.
Postupno dodajte mlijeko, neprestano miješajući, dok ne dobijete gusti umak. Ovo će trajati oko 3-4 minute.
Dodajte prstohvat muškatnog oraščića, sol, papar, i senf ako ga koristite. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
Sklapanje sendviča:
Na dvije kriške kruha premažite tanak sloj bešamel umaka. Na premazani kruh stavite šunku i malo ribanog sira Gruyère.
Poklopite drugom kriškom kruha.
Tostiranje sendviča:
U tavi, na srednje jakoj vatri, rastopite malo maslaca i prepecite sendviče s obje strane dok ne poprime zlatnu boju, a kruh postane hrskav.
Zatim slijedi završno pečenje u kojem trebate prebaciti sendviče na pleh, premazati ih preostalim bešamel umakom i pospati s još malo sira po vrhu.
Pecite u pećnici na 180°C oko 10 minuta, ili dok sir ne postane zlatno smeđ i savršeno otopljen.
Posluživanje sendvič Croque-Monsieur:2>
Poslužite vruće i uživajte u savršenom spoju hrskavog kruha, otopljenog sira i sočne šunke!
Croque-monsieur se tradicionalno poslužuje uz jednostavnu zelenu salatu s vinskim octom, ali ako želite da obrok bude još bogatiji, možete ga pretvoriti u croque-madame tako što ćete na vrh sendviča dodati prženo jaje.
Bilo da ga pripremate kao brzi ručak, zalogaj ili čak doručak, croque-monsieur je savršen primjer kako jednostavnost sastojaka može donijeti bogatstvo okusa i pravi gastronomski užitak.
Dobar tek!
Recept: chef Zoran Ožegović
Saznajte još:
Zašto je kavana Le Café de Flore ikona Pariza? Otkrivamo povijest i tajne najslavnije pariške kavane
Napravite klasičnu talijansku piadinu kod kuće uz jednostavan recepti za piadinu s mesom!
Kako napraviti originalnu rimsku pizzu porchetta kod kuće
Sendvič kojem nećete odoljeti za vaš doručak, užinu i večeru