Pripremite lignje prema originalnom dubrovačkom receptu

Ovaj jednostavan, ali prepun okusa tradicionalni dubrovački recept za lignje donosi dio mediteranskog šarma ravno na vaš stol. Bilo da ste zaljubljenik u riblja jela ili samo tražite novi način da začinite večeru, originalni dubrovački način pripreme lignji oduševit će vas stoga vam otkrivamo starinski recept kako Dubrovčani pripremaju jadranske lignje. Vjerujte za prste polizati :)

Saznajte i neke zanimljivosti o lignjama

Lignja spada u glavonošce i posjeduje žlijezdu kao i svi glavonošci, koja izlučuje crno-smeđu tekućinu /sepiju/. Ta joj tekućina pomaže kada je neprijatelj napadne da se ima vremena sakriti i pobjeći. Boja lignje kreće se od nježno ružičaste do tamno ljubičaste. U Jadranskom moru naraste i do 40 cm, gdje obitava i na dubinama od 400 metara.

OVDJE pronađite još nekoliko zanimljivih recepata s ukusnim lignjama :)
Punjene lignje s kozicama, krakovima i mozzarellom
Krem juha od lignji

Sastojci za recept:

1 kg jadranskih liganja
0,5 kg krumpira
5 dkg kapara
2-4 režnja češnjaka
1 dcl maslinovog ulja/hladno prešanog/
Krupna sol,papar,peršin,malo vina bijelog

Probajte i ove recepte:

Punjene lignje s kozicama, krakovima i mozzarellom – Izvrstan recept za sve one koji se žele okušati u spravljanju morskih plodova.
Krem juha od lignji – Isprobajte recept kulinarskog akademika Branka Ognjenovića i razveselite svoje ukućane.
10 brzih recepata za salatu od tune – Jednostavni recepti za ukusnu salatu
Špageti od soje s morskim plodovima i povrćem – Za ljubitelje iznimno ukusnih morskih plodova u kombinaciji s hranjivim povrćem.
Španjolska paella – Španjolska kuhinja daruje svjetski poznati biser kao idealan obrok za druženje obitelji i prijatelja.

Priprema recepta
Očistite lignju tako da joj odstranite utrobu i rožnatu čeljust, vrhove krakova i hrskavicu duž kičme. Glavu i krakove, ako je lignja veća, sasijecite na manje komade, a ako je malena ostavite tako u komadu. tijelo lignje sasijecite na kolutiće ili ako je mala lignja ostavite u komadu.

Ulje stavte na hladnu tavicu te odmah dodajte lignje i pustite da se ulje lagano zagrijava. Lignje posolite s krupnom soli i pustite da se tako pirja/šufiga/ na laganoj vatri od 15 do 20 minuta. Povremeno lagano protresite tavu s lignjama.

U međuvremenu, dok se lignje pirjaju, ogulite krumpir i sasijecite ga na tanke ploške. Krumpir stavite peći ili na drugu tavu ili u pećnicu sve dok ne omekša i dobije zlatno žutu hrskavu koricu. Samo ga lagano posolite.

Tada u tavu u kojoj su se pekle lignje dodamo krumpir, malo vina da se napravi umak od karmeliziranog pečenja u tavi, kapare, peršin i papar.

Preporučljivio je servirati u tavici u kojoj se jelo pripremalo i tako iznesti na stol pred goste.

Dobar tek!

Autorica: Višnja Dobrić Čihoratić

Facebook Like Button