Krem juha od lignji

Isprobajte recept kulinarskog akademika Branka Ognjenovića i razveselite svoje ukućane.

Krem juha od lignji sa crvenom paprikom

Sastojci
Lignje (očišćene) – 500 g
Luk – 1 glavica
Češnjak – 2 režnja
Lovorov list – 1 kom
Celer korjen – 100 g
Mrkva – 100 g
Crvena paprika rog – 200 g
Chilli papričica – 1 kom (manja)
Maslinovo ulje – 50 ml
Krumpir – 50 g
Vrhnje za kuhanje – 50 ml
Sol – po potrebi
Papar – po potrebi
Oštro brašno (za prženje dekoracije) – 50 g
Biljno ulje – 100 ml

Priprema
Lignje očistimo, jedan dio narežemo na tanke kolutiće te ostavimo sa strane da ih kasnije pržimo u ulju za dekoraciju. Ostatak lignji narežemo na kockice. Luk, češnjak, mrkvu, celer i krumpir operemo, ogulimo i narežemo na kockice. Crvenu papriku operemo i također narežemo na kockice. Na maslinovom ulju popržimo sitno sjeckani luk i češnjak, zatim dodamo mrkvu, celer, krumpir i papriku. Sve zajedno pržimo nekoliko minuta, zatim podlijemo sa vodom, začinimo sa soli, paprom, te dodamo lovor i chilli i ostavimo da se kuha na laganoj vatri. Kada je povrće skoro kuhano, dodamo lignje i sve zajedno još kuhamo 15-tak minuta. Kada su lignje kuhane, iz juhe izvadimo lovorov list i štapnim mikserom miksamo juhu sve dok ne dobijemo kremastu smjesu. Juhu vratimo na laganu vatru, dodamo joj vrhnje za kuhanje te pustimo da zakuha. Ukoliko je potrebno, još dozačinimo. Serviramo s kolutićima lignje koje smo ispržili u ulju i prženim peršinom.

Uz dopuštenje: Alert (sve fotografije)