Uf, hoisin umak! Oni koji ga vole, znaju o čemu pričamo. Slatkasto, slankasto, malo pikantno… ma, milina. Ovaj umak ide sjajno uz patku, uz piletinu, uz svinjetinu… A super je i kao umak za umakanje
, uz zdjelu omiljene riže ili onako, direktno iz staklenke ili posudice za umake.
Istina je da se tradicionalni hoisin radi s fermentiranom pastom od soje i ima cijelu priču iza sebe, ali iskreno, tko ima vremena za to?
Ovaj recept je brza, jednostavna verzija za domaću izradu hoisin umaka i za sve nas koji želimo uživati u tom okusu, a nemamo vremena petljati po kuhinji satima. Sve što ti treba je blender i par sastojaka koje vjerojatno već imate.
Sastojci za hoisin umak
140 g smeđeg šećera (onaj koji je malo ljepljiv)
2 žlice tamnog sojinog umaka
1 žlica tamnog rižinog octa
2 žličice sezamovog ulja
1 žlica glatkog maslaca od kikirikija (da, dobro si pročitao/la!)
1 naribani češanj češnjaka
1 žličica miso paste (ako nemaš, može i bez, ali s njom je bolje)
1/2 žličice kineske mješavine “pet začina” (ovo je ključni sastojak za pravi okus!)
prstohvat čilija u prahu ili 1/2 žličice čili umaka (po želji, za ljubitelje ljutog)
2-3 žlice vode (ako ti umak ispadne pregust)
Uzmite sve sastojke i ubacite ih u blender. Da, baš sve! Blendajte dok ne dobijete lijepu, glatku i gustu smjesu.
Ako vam se čini da je umak pregust, dodajte žlicu-dvije vode i ponovno blendajte dok ne dobijete željenu konzistenciju.
Iiiiii….gotovo! ![]()
Prelijte umak u teglicu i stavite u hladnjak. Na tako hladnom mjestu može stajati i do dva tjedna, ali sumnjam da će toliko izdržati…vjerojatno ćete ga pojesti do kraja čim ga napravite.
Eto, to je to! Brzo, jednostavno, a okusom parira kupovnim varijantama hoisin umaku. Uživajte u kuhanju i finim obrocima s ovim domaćim umakom iz vaše kuhinje!
Recept: chef Zoran Ožegović
Saznajte još:

Parmigiana od patlidžana za prste polizati uz brzi recept koji oduševljava
Kako pripremiti mojo svinjetinu u pećnici ili slow cookeru
Pripremite u ekspres loncu zdrav i brzi umak Bologneze
Recept za Worcestershire umak koji daje jelima kiselo slatki okus
Umak od oraha izvrstan je začin za tjesteninu, raviole i njoke


