Recept za katsu piletinu otkriva Hrvoje Šalković

Azijska kuhinja u mnogočemu se razlikuje od hrvatske, a jedne od najvećih razlika jesu količina začina ali i to što se njihova hrana jede štapićima i rukama.

Hrvati jako vole azijsku hranu, a sushi i wok gotovo da su se udomaćili kod nas. Srećom pa se u Hrvatskoj mogu kušati jela različitih kultura, no azijska svakako spada u omiljeniju unatoč tome što je nekada intenzivnijeg okusa i ljutine.

katsu-chicken-1

Među popularnijim azijskim obrocima svakako su Pad Thai kojeg ljudi vole zbog kikirikija, ali i okusa koji savršeno balansira kiselost, slatkoću i slanoću.
Chicken teriyaki noodles svakako spada u najpoznatiju azijsku hranu, no u posljednje vrijeme pravi je hit Katsu piletina koja je osvježavajuća i drugačija, a opet vrlo slična našoj pohanoj piletini.

Katsu je jelo koje definiraju dimenzije. To je steak pilećih prsa, ne deblji od 2 cm, koji se uvalja u posebne panko mrvice te se poha i najčešće poslužuje uz rižu i tonkatsu umak na bazi ketchupa, agruma i raznih začina.

Razlog zašto je jelo katsu dobio na popularnosti i u Aziji i kod nas jest taj što se može posluživati uz još bezbroj priloga – od ananasa do voća poput manga ali i jabuka.

Uz ovu piletinu poslužuju se i razne salate, povrće, ukiseljeni moćni đumbir, krastavci te sve popularniji kimchee – prilog koji se najčešće priprema od fermentiranog korejskog kupusa“, otkriva nam putopisac i vlasnik restorana Brewbites Hrvoje Šalković koji je odlučio podijeliti recept za ovo popularno jelo.

katsu-chicken-2

Ocat za kiseljenje za svježe krastavce

500 ml vode
300 ml rižinog octa
200 ml jabučnog octa
300 g šećera
100 g narezanog đumbira

Đumbir narezati na ploške, potom u lonac staviti sve sastojke i lagano zagrijavati te miješati dok ne krene lagano kipiti. Prije korištenja obavezno ohladiti i preliti preko svježe narezanih krastavaca.

Dressing za Sonoma salatu

40% soja sosa
40% ulja od sezama
20% rižinog octa

Sastojke pomiješati u dozer i dobro promućkati prije samog korištenja.

Sastojci za katsu piletinu

150 g piletine
150 g jasmin riže
30 g edamame graška
20 g ukiseljenog đumbira
80 g sonoma salate

OVDJE vas čeka sjajan vodič kroz vrste riže: Sve što trebate znati o riži na jednom mjestu

Sastojci za sonoma salatu

55 g prethodno ukiseljenih krastavaca
5 grama chillia bez sjemenki
5 grama sezama pola/pola
0,3 ll dressinga

„Piletinu narežemo i filetiramo do željene veličine te uvaljamo u brašno, jaja i u panko mrvice. Sa strane pripremimo edamame i ukiseljeni moćni đumbir te salatu od krastavaca.

Za salatu nam trebaju krastavci ukiseljeni s japanskom tsukemono metodom i u njih dodajemo tostirane sjemenke sezama te malo sitno narezanog chillija bez sjemenki. Dodajemo dressing na bazi soje, sezamovog ulja i rižinog octa.

Kada je piletina gotova (možemo prepoznati po zlatno smeđoj boji poha) narežemo ju na komade od 1 cm širine i serviramo sa katsu umakom, prilozima, rižom i malo mladog luka.

katsu-chicken-3

Azijska jela potpuno se razlikuju od zapadnjačke kuhinje i pravo su osvježenje za naša nepca. Često se u njihovoj pripremi, umjesto soli, koristi soja koja je prilično zaslužna za drugačiji okus. Profil svakog jela mijenja i to što se papar zamjenjuje chillijem, a posebnost azijskoj kuhinji daje i ukiseljena hrana kao i konzumacija sirovih proteina.

Ono što je svakako zanimljivo u azijskoj kuhinji jest i to da se tamo svakodnevno fermentira sve – od kiselog kupusa, jaja pa čak i listova javora.

Za više dobrih okusa svakako slijedite Brewbites na Instagramu i Facebooku.

Uz dopuštenje: Redakcija (sve fotografije)

Facebook Like Button