Wroclaw bajkoviti poljski grad

U ljepotama Wroclawa, ovog živopisnog poljskog grada, svatko bi uživao.

Wroclaw je glavni grad Donjošleskog vojvodstva, što se prostire na oko 293 četvorna kilometra u jugozapadnoj Poljskoj. Leži na rijeci Odri, a okuplja više od 630 tisuća stanovnika. S obzirom da broji nešto više od dvjestotinjak mostova, nazivaju ga i gradom tih masovnih struktura.

poljska Wrocław 1

KULTURNE ATRAKCIJE

Unatoč velikim razaranjima koje je Wroclaw pretrpio u 2. svjetskom ratu, ovdje možete razgledati brojne zgrade u gotičkom, neogotičkom i baroknom stilu – osobito na glavnom gradskom trgu Ryneku.

Wrocław poljska

Svakako posjetite Gradsku vijećnicu, Katedralu sv. Ivana Krstitelja, kompleks sveučilišta, kao i Kraljevsku palaču nekadašnjih pruskih vladara u kojem je danas smješten gradski muzej.

poljska Wrocław

Poljaci se diče i s Narodnom dvoranom ili Dvoranom stoljetnice, koja je upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine. Riječ je o povijesnoj zgradi s prepoznatljivom kupolom napravljenom od armiranog betona, koja je otvorena u čast stogodišnje obljetnice Bitke kod Leipziga.

Wrocław bajkoviti poljski grad

Ako u šetnji gradom, točnije na mostu Tumski ugledate velik broj lokota obješenih o metalne šipke – ne brinite. U pitanju je romantičan običaj, gdje novopečeni mladenci simbolički zapečaćuju svoju ljubav stavljanjem lokota.

Wrocław stari most

bajkoviti Wrocław

REKREACIJSKE OAZE

Kad poželite pobjeći od gradske vreve, uputite se u park Szczytnicki, što se prostire na jednom četvornom kilometru.

Wrocław vrt poljska

Ovdje vas očekuje bogata flora i fauna, te idilični krajolici idealni za šetanje. U sklopu parka nalazi se i Japanski vrt koji je uređen za Svjetsku izložbu 1913. godine koji nikako ne smijete propustiti.

Wrocław poljska rijeka Odra

Ljubitelji prirodnih ljepota svratit će i do parka Wschodni na istoku gradu. S obzirom da Wroclaw leži na Odri, nudi vam se najam i vožnja turističkim brodovima po brojnim kanalima koji će vam razjasniti zašto ovaj grad nazivaju poljskom Venecijom!

Wrocław  rijeka odra grad u poljskoj

ŠOPING I NOĆNI PROVOD

U Poljskoj se općenito može obaviti povoljan šoping jer su cijene – u odnosu na one europske – znatno niže.
Ako ste u Wroclawu u potrazi za tradicionalnim suvenirima svakako svratite do trgovine Na Solnym, a ako vas zanima klasična kupovina modne obuće i odjeće obiđite najpopularniji centar u gradu Renoma.

tradicionalni kruh u Wrocław

SMJEŠTAJ I HRANA

U Wroclawu ćete naći pedesetak hotela – za svaki ukus i džep. Raspolažete li neograničenim sredstvima svakako rezervirajte sobu u butik hotelu The Granary s pet zvjezdica ili šarmantnom Arthotelu s četiri zvjezdice u centru grada.

Najjeftiniji i najzgodniji odabir svakako će biti hotel Etap gdje ćete noćenje platiti oko stotinjak kuna.

Najbolje piroge u gradu (prema mišljenju lokalnog stanovništva) jedu se u restoranu Pirožek (Marszałka Józefa Piłsudskiego 20), dok korektnu poljsku kuhinju po povoljnim cijenama možete kušati u mlječnim barovima Bazylia, Mis i Mewa.

Turisti rado posjećuju i restoran Pod papugami koji služi jela najistaknutijih međunarodnih gastronomija.

PROMETNA POVEZANOST

Najlakši način za stići u ovaj poljski grad jest preko Međunarodne zrakoplovne luke Wroclaw. Na raspolaganju vam je i niz međunarodnih željezničkih linija, organizirani autobusni prijevoz iz Hrvatske te putovanje osobnim automobilima.

Wrocław gradski trg

Po samom gradu, pak, možete se kretati pješke, ili koristiti organizirani javni prijevoz sastavljen od autobusnog i tramvajskog prometa. Cijene karata variraju ovisno o vremenskom periodu – jednokratnu kartu možete kupiti već za četiri kune, a sedmodnevnu za oko pedesetak kuna.

crkva trg Wrocław

NAUČI POLJSKE FRAZE

Poljski jezik pripada grupi zapadnoslavenskih jezika, pa su šanse za snalaženje u Wroclawu vrlo velike, čak i ako niste poligloti. Ipak, korisno je „naoružati“ se s par domaćih fraza, te tako ukazati poštovanje domaćinima.

Pozdraviti možete s kratkim witaj, zahvaliti s Dziękuję, zamoliti s Proszę, nazdraviti s Na zdrowie!, zatražiti račun s Ile to kosztuje?, izraziti nerazumijevanje izrečenog s Nie rozumiem, zatražiti dopuštenje za poljubac s mogę Cię pocałować? ili pitati što ima novog s jak sie masz?.

Korisne će vam možda biti i sljedeće riječi: doručak (sniadanie), ručak (obiad), večera (kolacja), sutra (jutro), okraden sam (Okradziono mnie), ili u redu (Dobrze).

Ne brinite ako pogriješite, Poljaci će biti oduševljeni vašim pokušajima.

Wrocław crkva katerdrala poljska

Facebook Like Button