Malfatti, što u doslovnom prijevodu s talijanskog znači “loše napravljeno” ili “nesavršeno”, ime je koje skriva pravo malo kulinarsko blago u finim okruglicama ili njokima, ovisno kako ih formirate.
Ovi rustikalni njoki-okruglice, sa svojom bazičnom smjesom od sira Ricotte, svježeg špinata i Parmezana, simbol su mediteranske cucina povera (siromašne kuhinje) – jela nastalih iz nužde, a obožavanih zbog jednostavnosti i punog okusa.

No, u ovom receptu, Malfatti napuštaju tople toskanske brežuljke i putuju na hladni sjever, dobivajući dašak finskog karaktera. Klasičnu recepturu obogatili smo svježim koprom i udružili s bogatim, dimljenim umakom od lososa i vrhnja.
Rezultat je jelo koje spaja toplinu južnih podneblja s čistoćom nordijskih aroma. Pripremite se za mekoću sira, zemljanu notu špinata i neočekivani, ali savršeni susret s okusom dima i mora.
Nordijske Malfatti okruglice/njoki sa sirom i dimljenim lososom
Ove Malfatti okruglice su meke, prozračne i aromatične, savršeno upotpunjene bogatim, dimljenim umakom.

Sastojci za Malfatti okruglice
250 g svježeg špinata
250 g Ricotta sira (ili svježeg domaćeg kravljeg sira)
50 g sitno naribanog Parmezana (Parmesan ili Grana Padano)
1 jaje (srednje veličine)
3-4 žlice mekog brašna (tip 400 ili 500)
1 žlica svježeg, nasjeckanog kopra (mirođije)
Prstohvat muškatnog oraščića
Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
Za umak s dimljenim lososom
100 g dimljenog lososa, sitno nasjeckanog
50 g maslaca
200 ml vrhnja za kuhanje (s 20% mliječne masti ili više)
1 mali češanj češnjaka, sitno nasjeckan (po želji)
1 žlica svježeg, nasjeckanog kopra
Sok od 1/4 limuna
Sol i papar po ukusu
Upute za pripremu recepta
Operite špinat i blanširajte ga (kratko prokuhajte u vodi) ili ga pirjajte na malo ulja dok ne uvene. Špinat dobro ocijedite. Rukama ga istisnite i potom ga nasjeckajte što sitnije. Što je špinat suši, Malfatti će biti bolji.
U većoj posudi pomiješajte ocijeđeni, nasjeckani špinat, Ricotta sir, Parmezan, jaje, kopar, muškatni oraščić, sol i papar.
Postupno dodajte brašno, žlicu po žlicu. Miješajte dok ne dobijete gustu, ljepljivu smjesu koja se može oblikovati žlicom, ali je i dalje mekana. Nemojte previše mijesiti!
Stavite veliki lonac vode da prokuha i posolite je. Koristeći dvije male žlice, oblikujte ovalne okruglice (poput njoka). Veličina neka bude otprilike kao veći orah. Spuštajte okruglice u blago kipuću (ne burnu) vodu.
Kuhajte Malfatti okruglice dok ne isplivaju na površinu (otprilike 3-5 minuta). Kada isplivaju, izvadite ih rešetkastom žlicom i prebacite izravno u posudu s pripremljenim umakom.
Priprema svečanog nordijskog umaka za okruglice Malfatte
U tavi otopite maslac. Po želji, kratko prodinstajte sitno nasjeckani češnjak. Dodajte vrhnje za kuhanje i zagrijte ga do vrenja. Posolite, popaprite i dodajte sok od limuna.
Smanjite vatru, dodajte sitno nasjeckani dimljeni losos i kuhajte samo 1 minutu da se losos zagrije, ali da se ne prekuha. Umiješajte svježi kopar.
Prebacite kuhane Malfatti okruglice izravno u tavu s umakom i nježno ih promiješajte da se oblože. Poslužite odmah, posuto s još malo svježeg kopra i nekoliko kapi maslinovog ulja.
Savjet više za ovaj recept
Dobar tek!
Recept: chef Zoran Ožegović
Saznajte još:

Austrijske Speckknödel – recept za knedle sa slaninom za savršen prilog ili glavno jelo
Savršene knedle sa šljivama iz kuhinje blogerice Tanje – Cookam i guštam
File od lososa u umaku od šafrana s aromatičnom palentom
Njoki od buče i kadulje recept za ukusan prilog ili jedinstveni objed
Kad se spoje tartufi, crni njoki i svježa sabljarka – recept Davida Skoke

