
Cantuccini su mali, tvrdi keksi porijeklom iz talijanske Toskane, a njihova prepoznatljivost leži u jedinstvenoj, hrskavoj teksturi i okusu badema.
Ono što ove kekse čini posebnima nije samo njihov neodoljiv okus, već i način na koji se poslužuju. Tradicionalno se umaču u čašu Vin Santo, toskanskog desertnog vina, čime postaju mekši i poprimaju slatke arome vina. Kombinacija hrskavog keksa i slatkog vina stvara nezaboravan doživljaj, što ih čini savršenim završetkom svakog obroka. Naravno, ovi su izvrsni keksi sjajni i u kombinaciji s vašom omiljenom, mirisnom kavom.
Jednostavni za pripremu, cantuccini su idealni za ljubitelje badema i slatkih, aromatičnih keksa. Savršeni su za užinu, desert, a najbolje od svega – mogu se dugo čuvati u limenoj kutiji!
Recept za talijanske kekse Cantuccini
Sastojci:
250 g brašna
150 g šećera
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije ili naribana korica naranče (po želji)
200 g cijelih badema (blanširanih ili neblanširanih)
1 žumanjak (za premazivanje)
Šećer u prahu za posipanje (opcionalno)
Izrada recepta za kekse Cantuccini
Priprema tijesta:
U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Dodajte ekstrakt vanilije ili naribanu koricu naranče, ovisno o ukusu.
Dodavanje badema:
U smjesu s jajima polako dodajte suhe sastojke i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Na kraju umiješajte cijele bademe – tijesto će biti gusto, ali mora ostati ljepljivo.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u dva dugačka valjka (širine oko 5 cm). Položite valjke na lim obložen papirom za pečenje.
Prvo pečenje:
Premažite valjke žumanjkom za dodatni sjaj i stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite oko 20-25 minuta, dok valjci ne postanu zlatni i čvrsti na dodir.
Rezanje i ponovno pečenje:
Izvadite pečene valjke iz pećnice i ostavite da se malo ohlade (samo toliko da ih možete rezati). Oštrim nožem narežite valjke na kriške debljine 1-2 cm. Položite kriške natrag na lim za pečenje, ovoga puta na bok.
Pecite narezane cantuccini još 10-15 minuta, okrećući ih na pola pečenja kako bi se ravnomjerno osušili i postali hrskavi. Kada su zlatni i tvrdi na dodir, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
Kada se ohlade Cantuccini kekse, poslužite uz čašu Vin Santo ili espresso kave. Ako želite, možete ih lagano posuti šećerom u prahu za dodatnu slatkoću.
Cantuccini su najbolji kada se umaču u čašu slatkog desertnog vina poput Vin Santo, jer vino omekšava tvrdu teksturu keksa i oslobađa okuse badema. Ako želite možete ih poslužiti uz šalicu kave ili čaja jer će njihova hrskavost savršeno nadopuniti okus toplog napitka. Zahvaljujući svojoj dugovječnosti, mogu biti izvrsna slastica za iznenadne goste ili kao dar upakirani u lijepu limenu kutiju.
Recept: chef Zorn Ožegović

Saznajte još:
Najbolji talijanski deserti i vina iz svake regije ove božanski lijepe zemlje
Koji kolačići najbolje idu uz vašu omiljenu šalicu kave saznajte iz vodiča barista Nisana
Rapska torta osvaja tradicionalnim mirisima i okusima otoka Raba
Domaći Digestive keksi koje obožavamo i možemo ih lako napraviti i sami