Kao barist, jedan od najvećih izazova je pronaći savršenu kombinaciju okusa koja spaja aromatične note kave s teksturom i okusom kolačića.
Svaka vrsta kave nosi svoje specifične karakteristike – bogatu gorčinu, kremastu glatkoću, ili delikatnu pjenu – i zaslužuje odgovarajuću pratnju u obliku savršenog kolačića. Evo nekoliko mojih preporuka za idealno uživanje u kavi i kolačićima.
OVDJE otkrijte Top 5 najboljih vrsta kave koje morate probati – zašto su neke vrste kave najbolje na svijetu
Turska kava – tradicionalna i intenzivna
Turska kava je poznata po svojoj bogatoj, intenzivnoj aromi i jakom okusu. Zbog svoje gustoće i gorčine, najbolje se slaže s kolačićima koji imaju blagu slatkoću i orašaste note koje mogu uravnotežiti njenu snagu.
Preporučeni kolači i kolačići uz tursku kavu:
Baklava je slatka, bogata i sočna, stoga se baklava s orasima ili pistacijama savršeno se slaže s turskom kavom. Njen sirupast okus ublažava gorčinu kave.
Kolačići s orasima i medom lagano su hrskavi kolačići od meda i oraha nadopunjuju zemljanu notu turske kave i čine idealan kontrast njenoj jačini.
Espresso kava – kratka, jaka i koncentrirana
Espresso je koncentrirana kava s jakim okusom, zbog čega mu odgovaraju suptilni kolačići koji neće nadjačati njegovu aromu, već će naglasiti bogate tonove čokolade i karamele prisutne u kavi.
Preporučeni kolačići uz espresso kavu:
Biscottisi su tvrdi talijanski keksi s bademima ili lješnjacima idealni su za umakanje u espresso, jer se s vremenom omekšaju i upiju kavu, pružajući bogatstvo okusa.
Keksići s tamnom čokoladom ili keksi s okusom lješnjaka pružaju savršenu ravnotežu uz gorke note espressa.
Kava s mlijekom kremasta je i blagog okusa
Kava s mlijekom ima blaži i kremastiji profil okusa u odnosu na čistu kavu, zbog čega se dobro slaže s laganijim, kremastim kolačićima ili onima koji imaju voćne note.
OVDJE vam donosimo recept za kavu kavu sanjate – kako pripremiti savršeni Caffe Latte?
Preporučeni kolačići uz kavu s mlijekom:
Vanilin kiflice su mekani, putrasti kolačići s okusom vanilije i stoga su idealni uz kavu s mlijekom, jer se doslovno tope u ustima i naglašavaju kremastu teksturu pića.
Madeleine su pak francuski kolačići s blagim limunastim okusom savršeno se slažu s kremastom kavom jer pružaju osvježavajući kontrast mliječnoj teksturi.
Kapucino tako pjenušav i bogat
Kapucino, sa svojom laganom pjenom i bogatom kremom, traži kolačiće koji imaju ravnotežu između lagane hrskavosti i punih okusa. Potrebni su deserti koji neće biti previše teški, ali dovoljno puni da se nose s bogatstvom kapucina.
Preporučeni kolačići uz kapucino:
Macarons, elegantni francuski kolačići, često punjeni voćnim kremama ili ganacheom, savršeno se slažu uz laganu pjenu kapucina, pružajući bogatstvo okusa bez nadjačavanja kave.
Keksići s cimetom su tako hrskavi keksići i s malo šećera tako da izvrsno nadopunjuju bogate mliječne arome kapucina i stvaraju topao, ugodan osjećaj.
Savršen kolačić može podići iskustvo uživanja u vašoj omiljenoj kavi na potpuno novi nivo. Kombiniranjem pravih okusa i tekstura s karakterom svake vrste kave, otvara se svijet novih užitaka. Sljedeći put kad budete pripremali svoju omiljenu šalicu kave, probajte neki od ovih kolačića i otkrijte čaroliju savršenog sparivanja finih okusa kave i delicija koje ćete itekako zavoljeti.
Tekst: barist Nisan