Zvjezdice s džemom od brusnica najslađi božićni kolačić

Tipični božićni kolači na vašem stolu i ovih blagdana.
Neka se i ove godine na vašem blagdanskom stolu pronađu ukusne zvjezdice. No, sada im malo promjenite okus. Do sada smo ih uvijek radili s džemom od marelica i držali smo se tog starog recepta.
Ove godine, želimo isprobati nešto novo. I upravo će to biti zvjezdice s džemom od brusnica. Džem od brusnice će nas očarati svojim raznovrsnim okusima i stvoriti eksploziju okusa.

Recept za “Zvjezdice s džemom od brusnica”

Sastojci za ovaj tradicionalni recept
• 300 g pšeničnog glatkog brašna
• 100 g šećera u prahu
• 200 g maslaca
• 60 g mljevenih badema ili lješnjaka
• 2 žumanca

Za nadjev:

• 300 g džema od brusnica
• rum

Za posipavanje:

• 100 g šećera u prahu
• 2 vanilin šećera

Priprema

Od brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca, umijesite prhko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena. Tijesto nije potrebno puno mijesiti, tek toliko da se svi sastojci sjedine. Ukoliko se tijsto dugo mijesi postane „ žilavo“.

Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Izrežite kalupom zvjezdice, polovicu od njih s rupicom/zvjezdicom na sredini.
Složite ih u namašćeni pleh jednu do druge i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200°C.

Pečene zvjezdice s rupicom stavite na papir i pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom. Preostalu polovicu čitavih zvjezdica premažite džemom u koji ste umiješali malo ruma te preklopite pošećerenim zvjezdicama.
Dobar tek!

kuharica

Tekst i fotografije: Uz dopuštenje Esplanade Zagreb Hotel