Top 5 najboljih vrsta kave koje morate probati – zašto su neke vrste kave najbolje na svijetu

Znate onaj osjećaj kad ujutro otvorite oči, i jedina stvar koja vam pada na pamet je miris svježe skuhane kave? Za mnoge od nas, kava nije samo piće, ona je trenutak opuštanja, uživanja i mali dio dana koji nas povezuje s nečim posebnim.

No, jeste li se ikad zapitali odakle dolaze ta zrna koja svakodnevno pretvaramo u našu omiljenu šalicu užitka?

Svijet kave je nevjerojatno bogat i raznolik, a iza svake šalice stoji priča koja vodi od udaljenih plantaža na visokim planinama do našeg omiljenog kafića. U ovom članku ćemo zaroniti u fascinantan svijet kave i otkriti pet najboljih vrsta kave koje su osvojile srca ljubitelja ovog napitka diljem svijeta.

top 5 vrsta kave zrna kave

Vodič kroz okuse i mirise najboljih Top 5 vrsta kave na svijetu – što koje zrno kave čini tako posebnim

Svijet kave je ogroman, a razlike među zrnima ovise o mnogim faktorima – vrsti biljke, regiji u kojoj raste, načinu uzgoja, te naravno obradi i prženju. U nastavku donosim pet najpoznatijih vrsta zrna kave, koja su prepoznata širom svijeta zbog svoje kvalitete, okusa i podrijetla.

Arabica je najpopularnija vrsta kave na svijetu, čineći čak 60-70% globalne proizvodnje. Ova vrsta dolazi iz Etiopije, ali se danas uzgaja u različitim visokim područjima Latinske Amerike, Afrike i Azije. Najkvalitetnija zrna Arabice obično dolaze iz zemalja poput Brazila, Kolumbije, Kostarike i Etiopije.

Zrna Arabice su poznata po svom blagom, složenom i često voćnom okusu s blagim kiselim tonovima. Ova kava ima niži sadržaj kofeina od drugih vrsta, ali se ističe svojim profinjenim okusom, zbog čega je omiljena među ljubiteljima kave.

Što je čini posebnom? Kava Arabica raste na visinama iznad 600 metara, što doprinosi njenoj aromatičnosti i složenom okusu. Zbog osjetljivosti na klimatske promjene i bolesti, zahtijeva posebnu pažnju pri uzgoju, što povećava njezinu vrijednost.

Podrijetlo i uzgoj: Robusta kava dolazi iz zapadne i središnje Afrike, ali se danas također uzgaja u Brazilu, Vijetnamu i nekim dijelovima Azije. Vijetnam je danas najveći proizvođač Robuste.

Robusta zrna imaju jači, gorči okus, s prepoznatljivim orašastim, zemljanim i ponekad drvenastim tonovima. Ova vrsta kave sadrži dvostruko više kofeina nego Arabica, zbog čega je intenzivnija.
Što je čini posebnom? Zbog visoke otpornosti na bolesti i klimatske promjene, Robusta raste na nižim nadmorskim visinama i često se koristi za espresso mješavine zbog bogate kreme i jakog tijela koje dodaje kavi.

3. Liberica (Coffea Liberica)

Vrsta kave Liberica je porijeklom iz zapadne Afrike, posebno iz Liberije, otkuda potječe i njezin naziv. Danas se uzgaja u jugoistočnoj Aziji, posebno na Filipinima i u Maleziji.

Zrna Liberice su veća i nepravilnog oblika u usporedbi s Arabicom i Robustama. Okus ove kave je vrlo specifičan – neki opisuju notu dimljenog drveta i cvjetne arome, što je čini jedinstvenom.

Što je čini posebnom? Rijetka je i zbog specifičnog okusa nije omiljena svima, ali njeni obožavatelji cijene njenu izrazitu aromu i bogatstvo koje donosi. Kava Liberica je i otpornija na štetnike i bolesti od Arabice.

ocjenjivanje zrna kave najboja kava u svijetu po zemljama

4. Excelsa (Coffea Excelsa)

Excelsa je zapravo podvrsta kave Liberice, iako ima drugačije karakteristike. Najviše se uzgaja u jugoistočnoj Aziji, posebno u Vijetnamu i na Filipinima.

Ova zrna imaju kompleksan, voćni okus sa svježinom koja se često uspoređuje s laganom Arabicom. Excelsa kava ima niži sadržaj kofeina, ali bogatiji okusni profil koji obuhvaća voćne i pikantne tonove.

Što je čini posebnom? Kava Excelsa je poznata po sposobnosti da mješavinama kave doda dubinu i slojevitost. Njena rijetkost čini je cijenjenim izborom među pravim znalcima kave.

5. Geisha (Panama Geisha)

Iako potječe iz Etiopije, Geisha sorta kave postala je svjetski poznata kad je počela rasti u Panami. Geisha kava iz Paname osvojila je mnoge prestižne nagrade i obara rekorde za najskuplju kavu na aukcijama.

Geisha zrna poznata su po izuzetno delikatnom i profinjenom okusu s cvjetnim notama i svježim voćnim aromama. Njena prirodna slatkoća i uravnoteženost čine je pravom poslasticom za svakog ljubitelja kave.

Što je čini posebnom? Geisha zrna rastu na velikim visinama i zahtijevaju specifične klimatske uvjete. Visoka cijena i prestiž dolaze iz njene rijetkosti, ali i nevjerojatno složenog okusa, zbog čega se često smatra najboljom kavom na svijetu.

Kako se procjenjuje najbolja kava, odnosno kvaliteta zrna kave?

Ocjenjivanje kave nije jednostavan zadatak i uključuje mnogo različitih aspekata.

> Podrijetlo – zrna kave iz specifičnih regija, gdje su uvjeti idealni za rast, često imaju vrhunski okus.

> Način na koji se zrna obrađuju (suha ili mokra metoda) i prže (svijetlo, srednje ili tamno) može dramatično utjecati na njihov okus.

> Ocjena okusa kave – profesionalni kušači kave, poznati kao Q Graders, koriste skalu od 100 bodova kako bi ocijenili arome, kiselost, tijelo, slatkoću i postojanost okusa. Kave s ocjenom iznad 80 bodova smatraju se vrhunskom speciality kavom.

> Svježina – kava najbolje zadržava svoj okus unutar nekoliko tjedana nakon prženja. Zrna iz svježe prženih serija često imaju puno bolji okus.

najbolje vrste kave na svijetu

S ovim znanjem o vrhunskim vrstama kave, možete krenuti u istraživanje različitih okusa i odabrati onu koja vam najviše odgovara. Ako volite nježnu, cvjetnu kavu, Arabica ili Geisha bi mogle biti vaš izbor. Ako pak više volite jači i intenzivnije okuse, Robusta je odličan izbor za vas!

Tekst: barist Nisana

Facebook Like Button