Kostarika zemlja koja obiluje kulturnim, povijesnim i prirodnim ljepotama

“Bogata obala” prijevod je imena ove zemlje sa španjolskog jezika, koja obiluje kulturnim, povijesnim i prirodnim ljepotama.

Kostarika se prostire na oko 51 tisuću četvornih kilometara u Srednjoj Americi. Graniči s Nikaragvom na sjeveru i Panamom na jugu, a ima izlaz na Tihi ocean i Karipsko more. Njen teritorij broji i nekolicinu otoka poput Calera, Cocosa i Puntarenasa. Najviši vrh zemlje – Chirripo – izdiže se na visini od 3820 metara nadmorske visine.

Kostarika okuplja oko 4 milijuna stanovnika koji pripadaju različitim etničkim grupama, a uključuje i 8 različitih indijanskih plemenskih zajednica što nastanjuju dvadesetak rezervata diljem zemlje. Glavni grad – San Jose – smjestio se u središnjem dijelu zemlje, a predstavlja političko, kulturno i gospodarsko središte zemlje.

Povijest Kostarike obilježena je španjolskom kolonijalnom vladavinom od koje se oslobodila 1821. godine, ali i domaćim vojnim diktaturama. Bila je pogođena zemljotresima i priljevom izbjeglica iz susjednih zemalja što joj je znatno onemogućavalo gospodarski rast. Situacija se ipak mijenja nabolje. Danas su banane i kava glavne izvozne kulture, a razvija se i proizvodnja te prerada drva, kao i elektronička industrija.

Znamenitosti i turističke atrakcije na Kostarici
Glavni grad

Istražite San Jose koji u arhitektonskom smislu nalikuje na sjevernoameričke gradove. Posjetite gradske muzeje i kazalište, obiđite tržnicu Marcado Central te rezidencijalne četvrti Rohrmoser te Los Yoses e Ciudad Cariari.

San Jose

Morska pustolovina

Uputite se na najviši vrh Kostarike i divite se veličanstvenu pogledu na oba oceana. Potom se spustite na njene obale i prepustite se kupanju u kristalno plavom moru te odmaranju na pješčanim plažama.

Vulkanska lava

Omiljena turistička odrednica jest vulkan Arenal koji se izdiže na 1633 metra u istoimenom nacionalnom parku. Riječ je o aktivnom vulkanu, s kojeg se zna vidjeti slijevanje lave po padinama – pa ga je najbolje promatrati iz sigurne udaljenosti.

Divljina Kostarike

Tipičnu floru i faunu ovoga prostora istražite u Nacionalnom parku Manuel Antonio. Park obuhvaća slikovite plaže, šumske puteljke kojima možete šetati i jahati, ali i divlje rijeke pogodne za splavarenje. Nezaobilazna destinacija jest i Rezervat prirode Monteverde poznat po farmama leptira.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: španjolski
Religija: katolici (95 posto), ostali (5 posto)
Valuta: 1 kostarikanski colon = 100 centima
Klima:  tropska, sa suhim i kišnim razdobljima.
Vremenska razlika:  -7/-8 sati u odnosu na Hrvatsku
Kako putovati: najbolje je zrakoplovom do zračne luke u San Joseu
Kada putovati: najugodnije je putovati od studenog do travnja.
Bolesti i preventiva: nisu obvezna preventivna cijepljenja. Treba imati zaštitu protiv komaraca i od jakog sunca. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO ).
Viza: hrvatskim državljanima viza nije potrebna.
Smještaj: u San Joseu možete prespavati u Sleep Inn Hotelu 4 zvjezdice (60 eura), u Areanalu u Montana de Feugo Hotelu 4 zvjezdice (55 eura), ili u Queposu u La Foresta Nature Resort Hotelu  4 zvjezdice (88 eura).
Restorani: među najpoznatijim restoranima na raspolaganju su vam Koki Beach  u  Puerto Viejo De Talamanca s internacionalnom kuhinjom, zatim Machu Picchu u San Joseu koji također nudi internacionalna jela, a tu je i Restaurante Coral Reef u Cahuiti sa svježim morskim specijalitetima.
Oprez!:
Pijte isključivo flaširanu vodu i hranite se u provjerenim restoranima. (M. T.)
Facebook Like Button