Jamajka

Dopustite da vas obori s nogu veličanstvena priroda ovog karipskog otoka uz opuštajuće ritmove reggae glazbe.

Jamajka je otočna država u Karipskom moru, a smještena je južno od Kube i zapadno od Hispaniole. Zauzima površinu od 10.991 km², na kojoj ukupno živi preko 2,7 milijuna stanovnika.

jamakia-21

“Zemlja šume i vode” izvorno je značenje imena Jamajka, a nadjenuli su joj ga pripadnici naroda Arawak i Taino koji su ovdje prvi doselili iz Južne Amerike. Državu prepunu prirodnih ljepota i rudnih bogatstava najprije su u 15. stoljeću zauzeli Španjolci, a polovicom 17. stoljeća kolonizirali su je Englezi. Tijekom britanske vladavine Jamajka je bila najveći izvoznik šećera na svijetu, ponajviše zahvaljujući robovskoj radnoj snazi koja je na otok dovezena iz Afrike.

Jamajka je danas ekonomski razvijena, a među najzastupljenijima su rudarstvo, poljoprivreda, turizam, financijske usluge i usluge osiguranja, od čega turizam i rudarstvo državi donose najviše inozemnog kapitala. Iako je stupanj nepismenosti na Jamajci relativno malen, imaju visoku stopu nezaposlenosti (11,3 posto) kao i kriminala što je jedan od gorućih problema ove privlačne destinacije.

Jamajka je prva Karipska zemlja koja je proglasila neovisnost i rodno je mjesto proslavljenog reggae glazbenika Boba Marleyja. Njegove nezaboravne hitove čut ćete gotovo na svakom koraku ovog prekrasnog otoka, a u Kingstonu je sagrađen i muzej njemu u čast. Jamajka je poznata i po proizvodnji ruma, a ovdje ćete vidjeti Jablum Blue Mountain tvornicu kave, gdje se proizvodi jedna od najukusnijih kava na svijetu.

Glavni grad Jamajke je Kingston, u kojem živi oko 600.000 stanovnika, a to je ujedno i najveća luka u zemlji. Jamajka je također bogata prekrasnim rijekama i jezerima, a ima ih ukupno 120. Ovdje prevladava tropska klima s kišnim sezonama u svibnju i lipnju te u studenom i prosincu, dok se tornada najčešće javljaju u kolovozu i rujnu.

jamakia-31

Kultura Jamajke vrlo je zanimljiva i obiluje različitostima. Ovdje se susrećemo s mješavinom afričkih kultura i anglo-irske kulture, kao i sa španjolskim i izvornim indijanskim utjecajima. Većina stanovništva je miješanog crnačkog, indijanskog, engleskog i irskog podrijetla.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Jamajci

Kingston
U glavnom gradu Jamajke bezbroj je zanimljivih lokacija koje treba posjetiti. Jedna od najznačajnijih je Bob Marley muzej posvećen legendarnom reggae glazbeniku. Ne propustite priliku nacrtati i grafit u njegovu čast na za to predviđenom muzejskom zidu. Craft Market živopisna je jamajčanska tržnica koju vrijedi vidjeti, a lokalni stanovnici jako se ponose svojim umijećem izrade rukotvorina. Jedna od najznačajnijih je i Nacionalna galerija, gdje možete razgledati i naučiti dosta o povijesti i umjetnosti Jamajke. Tu je i Knutsford Booulevard, pretrpan živopisnim restoranima i barovima, a savršeno je mjesto za upoznavanje ljudi i dobar provod. Tu su još i Devon House za laganu šetnju gradom, zatim Fort Charles i još mnogo toga.

jamakia-11

Treasure Beach
Tijekom posjeta Jamajci, svakako posjetite fantastično mjesto pod nazivom Treasure Beach, koje se nalazi na južnoj obali Jamajke. Treasure Beach obuhvaća četri mala morska zaljeva: Billy’s Bay, Francuz’s Bay, Bay Calabash i Big Pedro’s Bay. Ovdje možete uživati na bijelom i zlatnom pijesku, surfati i roniti do mile volje. Mjesto je idealno za istraživanje, a mnogo ćete naučiti i o povijesti naroda koji ovdje živi. U neposrednoj blizini c zaljeva nalazi se Caijan muzej i umjetnička galerija s tradicionalnim temama Jamajke.

Caymanas Golf Club
Preporučujemo da posjetite Caymanas Golf terene, koji se nalaze na 15 kilometara udaljenosti od glavnog grada Kingstona. Caymanas Golf Club otvoren je 1957. godine, a smatra se ujedno i parkom, koji se savršeno uklapa u brdoviti krajolik s bujnom vegetacijom. Za sve strastvene ljubitelje golfa važno je spomenuti da je upravo ovaj golf klub uvršten među pet najboljih na Karibima.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: engleski, a koristi se i kreolski.

Religija: kršćani (75 posto) i ostalo, uključujući i rastafarijance.

Valuta: jamajčanski dolar (100 centa)

Kako putovati: najpraktičnije je zrakoplovom; zračna luka Norman Manley International Airport udaljena je svega 20-ak minuta od Kingstona.

Kada putovati: vrlo toplo je tijekom cijele godine, a najugodnije je od prosinca do travnja.

Vize: Hrvatski državljani koji dolaze kao turisti, studenti ili u poslovne posjete vizu mogu dobiti u diplomatskoj misiji/konzularnom uredu Jamajke ili na graničnom prijelazu. Možete se obratiti Veleposlanstvu Jamajke u Berlinu na e-mail: info@jamador.de

Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja. Svakako treba imati zaštitu protiv komaraca i od jakog sunca. Karibi imaju najveću zastupljenost HIV-a izvan Afrike, a malarija jedan od najvećih problema. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Smještaj: među luksuznijim hotelima u Kingstonu su: Four Seasons Kingston Jamaica, Chelsea Hotel i Knutsford Court Hotel. Cijene noćenja kreću se između 80 i 150 eura. U Kingstonu ćete pronaći i hostele čija je cijena od 9 eura za noć.

Restorani: među najboljima u Kingstonu su: Country Style Restaurant, Red Bones Restaurant s ukusnom lokalnom kuhinjom, kao i Whitebones Seafood Restaurant gdje možete kušati svježe morske specijalitete.

Oprez!

Pijte flaširanu vodu i hranite se u provjerenim restoranima. Strancima se preporučuje maksimalan oprez u Kingstonu zbog visoke stope kriminaliteta.

Autor: Renata Cisar
Fotografije: Leonidas Konstantinidis
Ethan Crowley
Jenni Konrad

Facebook Like Button