Torta s matchom, bijelom čokoladom i bademima

Uz količinu pažnje koja se u zadnje vrijeme poklanja hrani koja ne sadrži gluten, odlučili smo u ovo božićno vrijeme svima koji iz zdravstvenih ili lifestyle pobuda ne žele konzumirati brašno, pokazati kako se rade svečani kolači bez brašna, pravi showstopperi kako bi rekli na British bake off-u.

Iako je uvriježeno mišljenje da su kolači bez brašna uglavnom čokoladni, raznolikost okusa se i kod njih postiže cijenjenim namirnicama popust badema, oraha, citrusa i bijele čokolade te sira. Naši slastičari pripremili su prema tom principu slastice bez brašna: kokos mousse tortu s rumom, tortu s matchom, bijelom čokoladom i bademima, šnite od limuna i oraha te čokoladnu tortu s ganacheom.

torta-bez-brasna-1

Torta s matchom, bijelom čokoladom i bademima:

Sastojci za kremu:
200 g krem sira
100 g otopljene i ohlađene bijele čokolade
2 velike žlice šećera u prahu

Priprema kreme:
Čokoladu otopiti na pari uz konstantno miješanje pa ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Sve sastojke mikserom dobro izmiješati i nanijeti na tortu sa svih strana. Ostaviti 2 žlice kreme pa dresirkom ukrasiti površinu torte. U blenderu u prah izblendati 2 velike žlice matche i 2 velike žlice mljevenih blanširanih badema. Nanijeti na stranice torte kao dekoraciju.

Sastojci za podlogu:
250 ml slatkog vrhnja
1 velika žlica matche
5 žutanjaka
5 bjelanjaka
225 g krem sira u tipu ABC-a ili Philadelphie
100 g blanširanih, mljevenih badema
280 g bijele čokolade
žličica vanilije
6 velikih žlica šećera u prahu

Priprema recepta:
Pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva, kalup za tortu promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje.
Bijelu čokoladu natrgati na male komade pa zaliti slatkim vrhnjem u kojem ste zakipili žlicu matche.
Ostaviti minutu pa pjenjačom izmiješati glatku smjesu. Ostaviti da se ohladi. Bjelanjke istući u čvrst snijeg. Žutanjke pjenasto umiksati sa šećerom, dodati krem sir, smjesu čokolade i matche, bademe te na kraju lagano špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka.

Peći oko 40 minuta. Pustiti da se potpuno ohladi pa filati.

Uz dopuštenje: Louie cafe & kitchen (sve fotografije)