Mamina baklava

Donosimo vam recept “Mamina baklava”, jelo orijentalnog podrijetla, kojeg jednostavno svi obožavaju.

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja:30 minuta
Vrijeme hlađenja: 5- 6 sati
Temperatura pećnice: 150C

Sastojci za baklavu
1 paket tankih kora bez jaja (15-16 listova)
40 dag mljevenih oraha
10 dag sitno narezanih oraha
grožđice (natopljene rumom) – prema želji
rum
ulje ili putar

Zagrijte pećnicu na 150C. Na dno pleha stavite koru, ali prije poškropite s uljem, opet kora, ulje, kora i zatim koru posipajte orasima. Ako stavljate i grožđice prvo ih operite i namočite u rumu. Onda opet kora, pa orasi, kora i tako redom. Svaku koru poškropite s uljem ili premažite otopljenim putrom. Kad sve posložite, na vrh stavite opet tri kore. Izrežite ih na romboide ili kocke. Zatim ih stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu i pecite 20 – 30 minuta dok korica ne poprimi lijepu zlatno žutu boju.

U međuvremenu napravite šerbet ili sirup:
70 dag običnog šećera (može i malo smeđeg šećera)
1 vanilin šećer (može i ne mora)
sok od 1/2 limuna (može i ne mora)
1 žlica meda
½ l vode

Šećer i ½ l vode kuhajte 10 minuta. Dodajte malo soka od limuna i veliku žlicu meda. Izmiješajte i prelijte preko gotove, još vruće baklave. Umjesto oraha možete staviti i oguljene bademe koje prije malo popržite na tavici i onda sameljite u brenderu, lješnjake, narezani pistacio ili mješavinu svih orašastih plodova.

Dobar tek!
Autorica: Jadranku Laub
Fotografija: Foter

Facebook Like Button