Engleska je poznata po užitku popodnevnog odmora uz ispijanju finih čajeva, ali i najfinijih kava, uz koje se serviraju prhki keksi.
Oni koji ponajviše privlače pažnju slatkoljubaca su keksi od kakaa, a za sve koji vole dodatak lješnjaka ovo će biti recept koji će obožavati, a koji nam dolazi upravo iz spomenute Engleske.
OVDJE saznajte sve o vrstama najboljih kakaa
Kraljevi kakaa koji nam draškaju nepca u čokoladama
Upoznajte najbolje vrste kakaa u čokoladi koje se savršeno slažu s vinom
I kod nas je već odavno uobičajeno upotpuniti jutarnju kavu s takozvanim cookies poslasticom stoga će vam ovaj jednostavan za izradu recept vjerujemo postati jedan od najomiljenijih kada se odlučite za domaće kekse iz svoje kuhinje.
Sastav za kekse od kakaa i lješnjaka
1 bjelanjak
75 g nasjeckanog i očišćenog od ljuske, najbolje prženog, lješnjaka
25 g kakaa 125 g šećera u prahu
velika žlica izdrobljene čokolade na grubo
15 g škrobnog brašna, a za one koji vole nove okuse može i krumpirovog brašna
1 žličica praška za pecivo
3 ml ekstrakta vanilije
Priprema recepta
U zdjelu stavite kakao, šećer u prahu, odabrano brašno i prašak za pecivo. Zatim sve prosijte kakao bi keksi bili prhki.
Nakon toga dobro izmiješajte ekstrakt vanilije i bjelanjak sve dok ne postanu glatka masa. Potom dodajte lješnjake i promiješajte sve. Na pobrašnjenoj površini izvaljajte smjesu u oblik valjka promjera ili 3 ili 5 cm ovisno kakvu veličinu keksa želite dobiti nakon pečenja. Smjesu možete rezati, ako želite, i na klasičan kvadratni oblik. Smjesu od valjka počnite rezati na ploške debljine maksimalno 1 centimetar, a ako režete na kvadratičast oblik izrežite na željenu veličinu.
Posudu u kojoj ćete peći kekse obložite papirom za pečenje i naslažite u njega, s malim razmakom, vaše dobivene kolutove ili ako želite na kocke. U prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva Celzijusa, stavite i pecite kekse oko 12 minuta najviše.
kada kekse izvadite iz pećnice pospite ih sa razlomljenom čokoladom.
Mali pekarski trik
Kada su keksi pečeni ostavite ih da se ohlade u posudi u kojoj ste ih pekli pa ih tek tada izvadite i servirajte. Okus će biti fantastičan.
Dobar tek!