Vinski kolutići – sočni keksi iz kuhinje O slanom & slatkom Sandre Rončević

Ne možete odoljeti slasticama, a volite popiti i omiljenu čašu vina? Uvjerite se da postoje i drugi slatki načini uživanja u istom. Zovu se vinski deserti.

Sljubljivanje raznih slastica i vina ne odnosi se samo na naglašavanje okusa, već ono može postati prava gastronomska senzacija u jednom.

kolacici Vinski kolutici

Iako su mnogi među vama ljubitelji bogatih kremastih kolača, vjerujemo da ima i onih koji rado grickaju keksiće uz čašu vina, a koji istovremeno dom ispunjavaju jednom posebnom toplinom i sjećanjima na djetinjstvo.

Zato smo se otisnuli u potragu za novim, slatkim okusima i inspiraciju pronašli kod Sandre Rončević, gastroblogerice i autorice bloga “O slanom & slatkom: o svemu” te pronašli ukusne rustikalne vinske kolutiće s lješnjacima, koji će zadovoljiti vaša dva najveća zadovoljstva i osvojiti vas već na prvi griz.

sandra roncevic o slanom i slatkom

Prhki vinski zalogaj

Vinski kolutići (keksići) s cabernet sauvignonom

Sastojci (za oko 20 komada kolutića):
250 g glatkog pšeničnog brašna (može i pirovo)
5 g praška za pecivo + prstohvat sode bikarbone
100 g lješnjaka
75 ml crnog suhog vina (naša preporuka: Cabernet sauvignon 2017, Podrumi Kolar)
75 ml maslinovog ulja
75 g šećera (šećer kokosova cvijeta za zdraviju varijantu)
1 bourbon vanilin šećer
prstohvat soli

Dodatno:
kristal šećer za valjanje

prhki kolaci kolacici

Priprema recepta:
Na suhoj, dobro zagrijanoj tavi par minuta tostirajte lješnjake dok ne puste finu aromu i ne poprime laganu zlatnu boju. Ohladite ih i skinite im opne. Potom ih nožem ili u sjeckalici nasjeckajte na što sitnije.

U zdjelu prosijte brašno, dodajte prašak za pecivo, sodu, šećer, vanilin šećer i sol pa sve dobro izmiješajte. Dodajte sjeckane tostirane lješnjake i promiješajte. Na kraju dodajte crno vino (Cabernet Sauvignon 2017, Podrumi Kolar) i maslinovo ulje pa još jednom sve dobro izmiješajte. Nastavite mijesiti rukama. Dobit ćete lagano ljepljivu, ali kompaktnu smjesu.

Od smjese trgajte komadiće (otprilike 28-30 g), rukama ih oblikujte prvo u kuglicu koju potom valjajte između dlanova dok ne dobijete izduženi valjkasti štapić. Od štapića formirajte prsten (preklopite mu krajeve i lagano ih pritisnite). Tako pripremljene kekse gornjom stranom utisnite u kristal šećer i odlažite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite ih 20 minuta. Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se potpuno ohlade.

Vinske kolutiće možete poslužiti uz vino s kojim ste ih i pripremili.

Cabernet sauvignon KOLAR

*** Podrumi Kolar Cabernet sauvignon 2017 je suho kvalitetno crno vino, alk.12,5%, intenzivne rubin crvene boje s bogatim tijelom i karakterom koje na nepcu osvaja mirisom bobičastog voća sortnih grafitnih nota. Ovo vino je savršen izbor za posebne prilike uz začinjena, ozbiljna jela, crveno meso, divljač, prhke deserte kao i one s čokoladom.

Pripremila: Željka Balja

Recept i fotografije: Sandra Rončević, gastroblogerica i autorica bloga “O slanom & slatkom: o svemu.”