Prepustite se čaroliji Giostre u Poreču

Prepustite se čaroliji Giostre i uživajte u festivalu prepunom vitezova, sokolara, dobošara i ostalih povijesnih likova.

U Poreču doista možete zaroniti u prošlost i otkriti sve ljepote i običaje kakvi su nekada davno vladali ovim prostorom.
Povijesni festival Giostra dio je bogatog kulturno-povjesng naslijeđa grada, a prema starim arhivskim zapisima datira iz 18. stoljeća.

U Poreču je 14. veljače 1745. godine prvi put zabilježena Giostra, u to doba popularna viteška igra koja svoje korijene vuče još iz srednjega vijeka. Na raskošnom trkalištu iz toga doba održavano je nadmetanje osam konjanika, od kojih je svaki imao svog predvodnika i sekundanta na konju.
Nadmetanje je praćeno budnim okom glavnog meštra, a najbolji konjanik nagrađen je vrhunskim pištoljima, uobičajenim darom za pobjednika Giostre.

U vrijeme festivala domaćini Poreča pružit će vam nezaboravno iskustvo koje će zadiviti sva vaša osjetila. Doživjet ćete ovaj grad upravo onakvim kakav je bio prije tri stoljeća, sa svim svojim ljepotama, živahnošću i radostima. Zavest će vas prekrasne dame odjevene u raskošne svilene krinoline i vitezovi u svojim sjajnim oklopima koji tih dana vladaju gradom.

Bogat program Povijesnog festivala odvija se na izvornim lokacijama u središtu Poreča pa možete, između ostalog, uživati u brojnim utrkama, plesovima, promenadama, koncertima i igrokazima koji će vas oduševiti na svakom koraku. Kada se napokon umorite od šarolikih uzbuđenja, očekuje vas prava poslastica: bogata trpeza s biranim autohtonim specijalitetima.

Domaćini već stoljećima spravljaju jela prema tradicijskim receptima, a koji se temelje na plodovima zemlje i mora. Tako ćete ovdje imati priliku kušati njihove slasne maneštre, gusto ukuhane juhe od raznog povrća s dodatkom suhog mesa. Uz tjesteninu, tradicionalne fuže, njoke, pljukance ili pasutice poslužuje se žgvacet, umak od domaće kokoši, govedine ili divljači.

Nekada se sušeno svinjsko meso, odnosno istarski pršut posluživao samo u posebnim prilikama, dok su se fritaje, pržena jaja s divljim radičem ili šparogama jele svakodnevno.

OVDJE pronađite originalan recept za Špaletu u bijelom vinu i fritaja s šparugama

Od domaćih mesnih specijaliteta, tu je i ombolo (naziva se još zarebnik ili žlompert) te kobasice koje se mogu jesti sirove ili na žaru. Pravi užitak za vaše nepce!

 TURISTIČKE ATRAKCIJE:

1. Eufrazijeva bazilika najvrjedniji je spomenik kulture u Poreču. Sagrađena je na temeljima ranije trobrodne bazilike polovicom 6. stoljeća, u doba biskupa Eufrazija, po kojem je i dobila ime.
Može se razgledati svakodnevno, osim u vrijeme vjerskih obreda, a najljepši pogled na grad i okolicu pruža se sa zvonika.

Kompleks Eufrazijeve bazilike ujedno je i svjetski značajan povijesni spomenik, a UNESCO ga je 1997. godine uvrstio na popis svjetske kulturne baštine.

2. Svakako vrijedi posjetiti Zavičajni muzej Poreštine koji sadrži vrijedne muzejske zbirke kao svjedoke tradicije življenja na ovom prostoru kroz dugi niz stoljeća.

3. Aquarium se nalazi u strogom središtu grada u starogradskoj jezgri i ima 24 fantastična akvarija. Ovdje se možete upoznati s podvodnim svijetom Jadranskog mora i razgledati 70 različitih primjeraka riba, rakova i drugih organizama koji ga nastanjuju.

4. Uz muzeje, na ulicama Poreča vidjet ćete brojne atelier galerije i izložbene prostore koje svojim eksponatima njeguju tradiciju na suvremen način.

KORISNE INFORMACIJE:

Smještaj: na raspolaganju su vam ugodni hoteli: Valamar Diamant Hotel Poreč , Hotel Mauro , Hotel Zorna

Restorani: autentičnu istarsku kuhinju nude: Restoran Arlen iznenadit će vas specijalitetima poput ribe pečene u soli, pečenom guskom, patkom, janjetinom ili odojkom koji se naručuju dan unaprijed, Restaurant Dvi murve ponudit će vam vrhunske delicije: carpaccio od brancina i grdobine, carpaccio od bifteka, divljač na domaći način te jela od boškarina.

Pripremila: Renata Cisar, Photo: Shutterstock.com

Facebook Like Button