Istarski grad Motovun kolijevka filmskog festivala

Omiljena srpanjska odrednica svih istinskih ljubitelja nezavisnih filmova domaće i strane produkcije.

Kao da je dotaknut čarobnim štapićem, Motovun se pretvara u veliku kino-dvoranu koja svoja vrata otvara obožavateljima filma iz čitavog svijeta. Svatko tko se, slučajno ili namjerno, zatekne u Motovunu tijekom održavanja Motovun Film Festival-a (MFF) zamijetit će da taj istarski gradić nikada ne spava.

Toliki broj istinskih zaljubljenika u film, koji se ovdje okupljaju već niz godina zaredom, rijetko gdje će imati prilike vidjeti toliki niz zanimljivih filmova.

motovun

Izdvojeno:
U trenutku kada je osnovan ovaj festival, grad nije imao niti jednu kino dvoranu, a glavni gradski trg nekoliko je entuzijasta pretvorilo u filmsko gledalište pod otvorenim nebom.

Posebnost Motovun Film Festival-a leži u tome da je u potpunosti posvećen filmovima koji su nastali u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, a posebice onima koji su se nametnuli svojom inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. Dakle, nemojte se nadati da ćete u ovome srednjevjekovnom gradu vidjeti samo najnovije kino hitove uvezene iz nekih od najskupljih hollywoodskih radionica. Uostalom, takve filmove možete vidjeti u bilo kojem drugom gradu.

croatia-motovun

Na Motovun Film Festival-u imat ćete prilike pogledati filmove koji su nastali na svim stranama svijeta, a posebno možete uživati u ugodnim druženjima i razmjenama iskustava s inovativnim majstorima filma. Prije dolaska u ovaj istarski gradić, dobro se pripremite i naspavajte jer će vam svakako biti potrebna svaka zaliha energije.

Naime, MFF podrazumijeva pravi filmski maraton u trajanju od niz dana zaredom, a filmske projekcije u neprekinutom se nizu smjenjuju od 10 sati ujutro pa sve do iza ponoći, jednako u večernjim projekcijama na otvorenom i dnevnim u kino-dvoranama. Čini se naporno, zar ne? No, za vjerne obožavatelje filmske umjetnosti to je prava sitnica.

Ukoliko se, pak, na trenutak umorite od filmskog maratona, pruža vam se mogućnost uživati u srednjevjekovnom ambijentu Motovuna, opasanog zidinama u obliku prstena i dva poluprstena. Možete uživati i u prekrasnom pogledu na vinorodna polja i jedinstvenu Motovunsku šumu, koja spada u jedinstvenu kategoriju park-šuma.

TURISTIČKE ATRAKCIJE:

Natpisi izloženi uz venecijansku heraldiku i leonidiku unutarnjeg plašta prizemlja renesansne kule potječu od kraja 2. na 3. stoljeće.

Zvonik s biforama, heraldikom i grifonskim izljevima je iz 13. stoljeća s reparacijama, a tragovi pleterne skulpture na gotičkoj ulaznoj kuli, kao i na drugim zgradama, potvrđuje ranosrednjevjekovni život.

Pretorska palača jedna je od najvećih romaničkih palača u Istri i Hrvatskoj. Svojim smještajem romanički pretorium iz razdoblja Akvilejske patrijaršije i slobodne motovunske komune koja je bila vazal s dugom desetine porečkoj biskupiji.

Od kulturopovijesnih spomenika tu je Galerija suvremene umjetnosti smještena u povijesnoj renesansnoj komunalnoj kancelariji, čiji je glavni prostor uz zbirku oružja na katu kule iz 16. stoljeća uređen među zidinama kasne antike i romaničke pretorske palače.

KORISNE INFORMACIJE:

Smještaj:
Na raspolaganju su vam ugodni apartmani i hoteli - Apartmani Motovun, Hotel-KastelHouse of Gold Motovun.

Restorani:

Autentičnu istarsku kuhinju nude: Agroturizam Štefanić gdje možete kušati domaće meso; pršute, kobasice, žlomprt, zarebnjak, pancetu, krvavice i domaću perad te povrće i voće iz vlastitih povrtnjaka i voćnjaka, dok je Konoba Pod voltom specijalizirana za jela sa svježim tartufima, a nudi i istarsku maneštru, domaće fuže i njoke s divljači te divlje šparoge.

Pripremila: Renata Cisa

Facebook Like Button