Zagreb grad kojeg zovu mali Beč

Uživajte u kulturno-povijesnim znamenitostima glavnoga grada Hrvatske, predivnom Zagrebu.

Glavni i najveći grad Republike Hrvatske Zagreb smješten je u srednjem dijelu države, na južnim obroncima Medvednice te uz obale rijeke Save. Riječ je o samoupravnoj jedinici koja ima položaj županije, a čije šire središte okuplja više od milijun stanovnika.

Zagreb

OVDJE saznajte kako Zagreb ima sve planete

U povijesnom smislu Zagreb je nastao na dva susjedna brda – Gradecu i Kaptolu – koji danas predstavljaju gradsku jezgru Zagreba, dok prvi pisani dokumenti datiraju iz 1094. godine kada je na Kaptolu osnovana biskupija.
O Zagrebu se pričaju brojne legende, a jedna govori kako je stari ban naredio djevojci Mandi da zagrabi vodi, po kojoj je glavni grad Hrvatske i dobio ime.

OVDJE saznajte kako je Zagreb postao i atraktivna filmska lokacija u Hrvatskoj

Zagreb

Titulu glavnoga grada Hrvatske, Zagreb je stekao 1778. godine, nakon velikog požara u Varaždinu, koji je dotad imao tu funkciju. Danas je on međunarodno trgovinsko i poslovno središte, te prometno čvorište između Srednje i Istočne Europe.

Zagreb

Zagrebačka gastronomija zanimljiv je spoj geografskog položaja i brojnih povijesnih utjecaja. Ovdje se rado jede masna i jako začinjena hrana na bazi mesa, koja varira od bečkih šnicli do mađarskih gulaša. Hrana se uglavnom poslužuje uz izvrsna hrvatska vina, domaće proizvedeno pivo, te druga alkoholna i bezalkoholna pića.  

Nezaboravne turističke atrakcije u Zagrebu:
Gornji grad

ZagrebTrg sv. Marka sa zgradama Hrvatskog sabora i Vlade, Kula Lotršćak, te Kamenita vrata samo su dio prepoznatljive povijesne jezgre Zagreba do koje vodi uspinjača. Na Gornjem gradu nalazi se i nekolicina muzeja i galerija u kojima možete istražiti kulturu i povijest Zagreba. Svakako valja sjesti i uz kip A. G. Matoša i diviti se veličanstvenoj panorami Zagreba.

Zagrebačka katedrala

ZagrebZagrebačka katedrala na Kaptolu smatra se najvišom građevinom u Hrvatskoj. Riječ je o srednjovjekovnoj katedrali koja je dobila svoj neogotički izgled potkraj 19. i početkom 20. stoljeća.

Ponosi se kapelom sv. Stjepana s gotičkim freskama iz srednjega vijeka, oltarnom slikom umjetnika Albrechta Dürera i bogatom riznicom s plaštem kralja Ladislava iz 11. stoljeća. Oko katedrale su renesansne zidine s kružnim kulama, uz koje je u barokno doba podignut biskupski dvor.

https://www.youtube.com/watch?v=TbmhzNC4P-A

Lennuzijeva potkova

Zagrebački Zeleni pojas ili Lennuzzijeva potkova mirna je oaza za domaće stanovništvo i brojne turiste. Obuhvaća osam trgova s perivojima (Zrinjevac, Strossmayerov trg, trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg, Trg maršala Tita) u Donjem gradu koji imaju oblik potkove, a koji su projektirani prema zamislima Milana Lenuzzija u drugoj polovici 19. stoljeća.

Zagreb

Zagrebački muzeji

Tridesetak zagrebačkih muzeja ponose se s više od 3,6 milijuna eksponata! Arheološki muzej čuva gotovo 400,000 artefakata, od kojih je svakako najpoznatija Egipatska zbirka s takozvanom Zagrebačkom mumijom.

Tu je i Muzej za umjetnost i obrt s nizom zbirki povijesnog pokućstva i obrta, Atelier znamenitog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, Tehnički muzej  i brojni drugi.

sestine

Festivali

Zagreb je dom brojnih festivala značajnih u svjetskim okvirima. Svjetski festival animiranog filma – Animafest – posljednjih četiri desetljeća dovodi najrespektabilnije autore ovoga žanra, ali i promovira hrvatske umjetnike stasale u Zagrebačkoj školi crtanog filma.

Posljednjih godina sve popularniji su i Zagreb film festival i ZagrebDox – međunarodni festival dokumentarnog filma. Veliku pažnju svjetske javnosti osigurava i Međunarodna smotra folkolora , kazališni festival Eurokaz, kao i Muzički Biennale Zagreb .

Rekreacijske meke

Ljubitelji kupanja i veslanja kreću put Jaruna, odnosno sportsko-rekreacijskog centra uz umjetno jezero u južnom dijelu grada. Turisti željni planinarenja (i skijanja u zimskim mjesecima) te uživanja u netaknutoj prirodi odlaze na Sljeme – najviši vrh Medvednice (1033 m), koji se nalazi nad Zagrebom.

Dakako, ako vam je samo do šetnje u romantičnom parku, izgrađenom po uzoru na one engleske, uputite se na istok grada – u Maksimir, koji krije i gradski zoološki vrt.

Jarun

KORISNE INFORMACIJE

Kako putovati: zrakoplovom do Zračne luke Pleso, autobusom, osobnim automobilom, vlakom.
Smještaj: hrvatska metropola nudi mogućnost smještaja u brojnim hotelima, ali i pansionima, hostelima, apartmanima, ..
Hotel Sheraton , The Regent Esplanade , The Westin Zagreb, Antunović Zagreb, Best Western Premier Astoria, Hotel Dubrovnik, President, Central , Dora, Jadran , Laguna, Vienna

Restorani: bistro Karlo , Kaptolska kletKonoba Didov san, Leut , Nova (vegetrijanski), Calisto (internacionalni)

Tekst: Wish.hr
Fotografije: Diana Mikloš, Mario Fajt

Facebook Like Button