Najbolji šampanjci

Taj vječni simbol luksuza i nezaobilazno pjenušavo piće kojim nazdravljamo u najluđoj noći u godini.

Šampanjcima se nazivaju samo specijalna pjenušava vina s dugim procesom vrenja iz francuske regije Champagne, dok ostatak svijeta proizvodi pjenušce. Njihova cijena ovisi o godini proizvodnje, vinogradu u kojem raste grožđe i kvaliteti ploda vinove loze. Wish vam donosi pregled sedam najskupljih boca na svijetu – s kojim će na početku Nove godine nazdraviti samo izabrani.

Veuve Clicquot 1893.

U ljeto 2008. godine u škotskom dvorcu Torosay na otoku Mull otkrivena je boca poznatog francuskog proizvođača šampanjca Veuve Clicquot iz 1893. godine. Pjenušavo vino čuvano je tamnom i hladnom mjestu, te je pronađeno u savršenom stanju. Njegova vrijednost nemoguća je za odrediti! Vlasnik dvorca darovao je neprocjenjivu bocu francuskom proizvođaču, koja je danas izložena u prostorijama tvrtke u Reimsu, i vjerojatno nikad neće biti isprobana.

Piper Heidsieck Monopole 1907.

Grupa ronioca oko obale Finske 1998. godine izronila je pravo enološko bogatstvo – 2000 boca vintage pjenušca Piper Heidsieck Monopole u savršenom stanju. Riječ je o bocama iz 1907., koje su brodom Jonkoping po završetku Prvog svjetskog rata trebale biti dopremljene Nikoli II. u Petrograd. S obzirom da su Nijemci potopili taj brod, ruski car nikad ih nije primio. Boce su prodane osamdeset godina kasnije na aukcijama anonimnim kupcima iz cijeloga svijeta, dok je veći dio završio u vinskom podrumu hotela Ritz Carlton u Moskvi. Mediji su godinama pisali kako boca stoji 275 tisuća američkih dolara, no djelatnici luksuznog moskovskog hotela tvrde da je ta cijena prenapuhana – te da je isti nude za tek 35 tisuća dolara.

Krug 1928.

Ekskluzivna boca Kruga iz 1928. godine prodana je na aukciji u Hong Kongu za 21 tisuću američkih dolara. Tvrtka Acker Merralla & Condita postigla je neočekivani uspjeh 2008. godine, zbog iznimne kvalitete grožđa od koje je proizveden ovaj šampanjac, pomne fermentacije te dugog i pažljivog sazrijevanja u podrumima francuskog proizvođača.

Dom Perignon 1966.

Dom Perignon sinonim je za izvrstan šampanjac, a limitirana serija iz 1966. poznat raritet u enološkim krugovima. Bocu ovoga pjenušca drvenog i cvjetnog bukea moguće je kupiti po cijeni od oko 2000 američkih dolara.

Louis Roederer Cristal 1990.

Početak posljednje dekade u 20. stoljeću Roederer je proslavio ograničenom serijom pjenušaca. Rijetka boca Louis Roederer Cristala iz 1990. postigla je na jednoj aukciji cijenu od oko 14 tisuća američkih dolara.

Bollinger Blanc de Noirs Vielles Vignes 1997.

Ljubitelji šampanjaca znaju da je Bollinger blanc de noirs iz 1997. jedna od najrjeđih i najprestižnijih boca novijega doba. Riječ je o pjenušavom vinu duboke zlatne boje koje se proizvodi od stare sorte crnog pinota, čiju su plodovi mali, ali s jakom koncentracijom okusa. Cijena? Prava sitnica – od 650 dolara naviše.

Perrier-Jouet

Limitirana serija šampanjca Perrier-Jouet  iz 2009. godine obuhvaća 12 boca najfinijeg šampanjca cvjetno-voćnog okusa, a prodavala se po cijeni od 6485 dolara.

Facebook Like Button