Ana Peršurić Palčić, koja zajedno sa sestrom Katarinom, vodi sjajnu istarsku vinariju Misal, specijaliziranu za proizvodnju pjenuša odaje nam tajnu za pripremu posebno ukusne i mirisne juhe od kamenica i pjenušca.
Zvuči nevjerojatno delikatno, ali takav je i okus ove juhe kada je kušate. Juha od kamenica i pjenušca postat će omiljena delicija vaše trpeze kako za blagdane tako i za dane kada ćete poželjeti kušati nešto posebno.
OVDJE vas čeka još jedan izvrstan recept s kamenicama i šugom od pjenušca koji će vas osvojiti na prvu
OVDJE saznajte i više o Misal pjenušcima i obitelji Peršurić koja je stvorila pravo malo carstvo u proizvodni vrhunskih serija pjenušacaa!
Sastojci za juhu od kamenica i pjenušca
Sviježe kamenice
Pjenušac Misal Blanc de blancs- extra brut
Par kapljica soka od limuna
Priprema juhe
Jako je bitno da kamenice budu friške. Potrebno ih je vrlo pažljivo otvoriti i malo isprati u vodi. Polako kamenice izvaditi iz ljuske i poškropiti s par kapljica limunovog soka. Zdjelu ili dublju posudu napuniti pjenušcem, a najbolje je s Misal Blanc de blancs- extra brut.
Zatim u istu zdjelu s pjenušcem staviti kamenice i ostaviti sve skupa malo u hladnjaku. Nakon svega 10-tak minuta juha je spremna za serviranje. Poželjno ju je servirati u prozirnim zdjelicama, jer se u njima vidi perlanje pjenušca. Ako ne želite konzumirat veliku količinu pjenušca, moguće je izvaditi kamenice i staviti ih u ljusku, te samo zaliti s malo pjenušca.
Količina pjenušca ovisi o broju ljudi kao i o količini kamenica. Otprilike idu 2-4 kamenice (ovisno o veličini) i 1 dl pjenušca po osobi. Recept je najbolji ako je pjenušac već ranije ohlađen na 6 °C.
Recept: Ana Peršurić, pjenušci Misal