Misal istarski pjenušci obitelji Peršurić koji osvajaju

U malenom istarskom selu Peršurići, nedaleko Poreča, nalazi se jedna od najvećih proizvodnji prirodnih pjenušavih vina u Hrvatskoj. Đordano Peršurić proizvodnju svojih pjenušaca MISAL, započeo je 1990. godine ponukan znatiželjom, ali i uvjerenjem da Malvazija istarska može biti odlična sorta za proizvodnju pjenušavih vina po tradicionalnoj metodi – vrenjem u boci.

istarski-pjenusci-misal

Tada je nastao i njihov prvi proizvod danas poznat pod nazivom Misal Millennium. Ovaj pjenušac od samih početaka proizvodi se od kupaže triju sorata, najvećim dijelom u njemu je zastupljena Malvazija istarska, a dodatak su Pinot noir i Chardonnay.

Ovaj suhi pjenušac vrlo brzo počeo je osvajati zaljubljenike u pjenušava vina, ali i ugostitelje koji su napokon imali za ponuditi turistima pjenušac proizveden na bazi naše autohtone istarske sorte.

Osim toga svoju popularnost stekao je i kao jedan od pjenušaca koji izvršno odgovara kao aperitiv, ali se i vrlo lako kombinira uz lagana mediteranska jela. Obitelj Peršurić proizvodnju je započela u vrlo skromnim uvjetima, sa svega nekoliko storna boca.

Polako smišljajući i kreirajući nove pjenušce, upotrebljavajući nove tehnologije i saznanja u vinskom svijetu. Danas se mogu pohvaliti s čak sedam pjenušavih vina koji se međusobno razliku u mnogočemu, ali i činjenicom da njihovim idejama i kreacijama nema kraja, jer uvijek negdje u svojim podrumskim prostorima nešto novo pokušavaju i stvaraju.

Vrlo brzo nakon Misal Millennium na tržište stavljaju i Misal Prestige, te Misal Rose. Misal Prestige jako je suhi pjenušac s vrlo malom količinom sladora, a baziran je na sorti Chardonnay, uz dodatak Malvazije istarske i Pinota noir. Ovaj bijeli pjenušac izuzetan je kao aperitiv ili u kombinaciji s povrćem.

Potpuna suprotnost ovome pjenušac je Misal Rose, kako mu i samo ime kaže roze boje vrlo profinjenih i nježnih tonova i aroma. Proizvodi se najvećim dijelom od sorte Pinot noir, uz mali udio Malvazije istarske i Chardonnaya.

Polusuhi Misal Rose također se može koristiti kao aperitiv, posebice ga preferiraju žene u vrućim ljetnim mjesecima, ali se može lijepo sljubljivati s hranom na bazi morskih plodova i mladog povrća.

pjenusci misal istra

Ubrzo nakon Misal Rose uslijedio je Misal Rouge, još jedan roze pjenušac međutim on je poluslatki i namijenjen je za konzumaciju uz slastice, posebice one tradicionalne istarske bez krema. Naravno može se i uz deserte sa raznim laganim kremama, a poseban užitak je piti ovaj pjenušac, proizveden od Terana, Malvazije istarske i Muškata ruže porečkog, uz jagode ili breskve.

Kako svoje pjenušce uvijek rado sljubljuju sa tradicionalnim istarskim delicijama, vođeni tom idejom stvoren je i Misal Noir. Mnogi se pitaju zašto noir (crno), razlog tome je što u Istri za crveno vino kažu crno, a to zaista potvrđuje i boja ovog pjenušca.

Inače pjenušac je nastao kombiniranje triju starih istarskih sorata Borgonje, Terana i Hrvatice.

U početku nije bio prepoznat kao zanimljiv proizvod i voljeli su ga samo pojedinci, danas ovaj suhi pjenušcem svatko tko ga proba poželi imati uz sebe kad jede istarski pršut, ovčji sir, slane srdele ili meso divljači, jer savršeno se nosi sa snažnim okusima i aromama ove hrane, a opet dovoljno je osvježavajući da se može uživati u njemu i uz nekakav desert od tamne čokolade ili borovnica.

Misal Noir prepoznatljiv je po izrazito tamno crvenoj boji koja prelazi u crnu i aromom koja podsjeća na šumsko voće, a poseban doživljaju je ispijati ovaj pjenušac uz svijeće, jer se jedino po svijetlom svijeća uočava njegov fini perlaž. Nabavkom nove opreme i uvođenjem novih tehnologija u proizvodnji se pojavljuje Misal Blanc de blancs.

Ovaj pjenušac možda je tehnološki i najzahtjevniji, jer iziskuje vrhunsku kvalitetu grožđa. Stoga se upravo za ovaj pjenušac koristiti samo sorta Chardonnay s njihovih najboljih položaja. Vrlo suhi pjenušac u koji se ne dodaje ”dosage” ili ekspedicioni liker.

Upravo to čini Misal Blanc de blancs savršenim izborom za sve vinske ljubitelje i znalce, jer u njemu se otkriva istinska kvaliteta prirodnih pjenušaca Misal.

Može se konzumirati kao aperitiv ili uz kamenice. Trenutno najnoviji proizvod iz šampanjerije Peršurić, kako od milja sebe zovu, jest Misal Istra.
Ime ovog proizvoda simbolizira upravo ono što je obitelj Peršurić željela dokazati i pokazati, a to je da Malvazija istarska, njihova kraljica među vinima, može biti glavna sorta za proizvodnju pjenušavih vina. Naime Misal Istra proizvedena je isključivo od sorte Malvazija istarska.

To je ujedno i jedini njihov pjenušac u kojemu se kupažiraju tri različita godišta berbe.

Trenutno na tržištu se nalazi kupaža Malvazije istarske iz 2007.,2008. i 2009.godine. Svaka od tih godina berbe u procesu proizvodnje imala je drugačiji put nastanka. Kupaža Malvazije istarske iz drvene bačve, maceriranje i svježe Malvazije, rezultat je koji se može osjetiti u Misalu Istri.

Inače suh, kompleksan i aromama bogat pjenušac najbolji je pratitelja istarskim specijalitetima kao što su tartufi, šparoge i fritaje, ali lijepo se sljubljuje i s orašastim plodovima.

Uskoro bi se u ponudi trebao naći još pokoji Misal, jer želja im je da svatko tko voli pjenušce pronađe nešto za sebe u njihovoj bogatoj paleti.

Cijela proizvodnja praćena je višegodišnjim iskustvom i znanjem koje su stjecali kroz sve ove godine stvaranja pjenušavih vina Misal. Svoje vinograde njeguju s mnogo pažnje, a najdraži Misal nemaju, već idealan biraju ovisno o društvu i jelu, jer svaki od svojih proizvoda stvaraju i kreiraju s jednakom ljubavlju i žarom.

Iako su kćeri Katarina i Ana, preuzele najveći dio proizvodnje Misala, tata Đordano je uvijek prisutan sa svojim idejama, iskustvima, znanjima, ali i velikoj pomoći bez koje se one ne bi odvažile istinski boriti za svoje proizvode u kako svi kažu tipično ”muškom” poslu.

Ovaj obiteljski posao za njih je stil života, i nadaju se kako će svatko ispijajući čašu Misala osjetiti svu ljubav i trud koju su uložili da bi od malog nepoznatog istarskog proizvođača danas bili jedni od najvećih s godišnjom proizvodnjom od gotovo 40 000 boca prirodnih pjenušavih vina.

Pjenušci obitelji Peršurić mogu se nabaviti u trgovinama: Dobra vina i Vrutak.
Uz dopuštenje Pjenušci Peršurić d.o.o. (sve fotografije)

Facebook Like Button