Kamenice sa šugom od pjenušca savršena su ljetna delicija koju ne smijete propustiti

Jedinstvena tekstura, bogat okus i zanimljiva povijest kamenica, još od antičkih vremena pa sve do danas, svrstava ih u hvaljenu deliciju kojoj je teško odoljeti.

Kamenicama se nerijetko pripisuju i afrodizijačka svojstva, a ova je delikatesa svoj procvat doživjela prilikom dolaska Nizozemaca na otoke Ellis i Liberty u američkom gradu New York, čija je ljubav prema ovoj namirnici utkana u kulturu te metropole još od 19. stoljeća te od tada oduševljava gurmane diljem svijeta.

kamneice sa šugom

OVDJE saznajte za još dva sjajna recepata za školjke, kamenice

Juha od kamenica i pjenušca
Rižoto od škampi i školjki savršeni spoj okusa na vašem tanjuru

Sastojci za recept:

Sviježe kamenice (16 kom)
1,5 dl pjenušca extra brut
1 dl vrhnja za kuhanje
Malo maslaca (3-4 male žlice)
Malo sitno nasjeckanog vlasca
Sol
Papar
1/2 Limete ili limuna

Priprema:

Limeta se prereze na pola i ocijedi se sok. Nakon toga najbolje je sok procijediti kroz cjediljku ili gazu kako ne bi imao mrvice i sjemenke. Umjesto limete može poslužiti i limun.

Kamenice je potrebno pažljivo otvoriti i najbolje lagano isprati u vodi. Nakon toga izvaditi ih iz njihove ljuske.

U plitku posudu ili tavicu uliti pjenušac i pustiti da lagano zakuha, tada dodati vlasac i kamenice. Sve to skupa pustiti oko 30 sekundi da se pirja lagano.

Nakon toga kamenice se izvade i dodaje se vrhnje za kuhanje, sol, papar, sok limete i na kraju se lagano dodaje maslac. Šugo treba stalno miješati kako bi se maslac čim prije otopio.
Kad se maslac otopi, a vrhnje provrije potrebno je štednjak smanjiti na najmanje i dodati natrag kamenice tek toliko da se one zagriju.

U prethodno očišćene i pripremljene ljuske kamenica, dodajemo po jednu kamenicu i lagano sa žlicom dodajemo šugo.

Najbolje je jesti kad se jelo malo prohladi, ali ne potpuno hladno. Uz to može se servirati prepečene kockice kruha, a kao piće najbolje je poslužiti neki od pjenušacaa extra brut.

Tekst: Ana Peršurić
Pjenušci Peršurić d.o.o.

Facebook Like Button