Jedinstvena tekstura, bogat okus i zanimljiva povijest kamenica, još od antičkih vremena pa sve do danas, svrstava ih u hvaljenu deliciju kojoj je teško odoljeti.
Kamenicama se nerijetko pripisuju i afrodizijačka svojstva, a ova je delikatesa svoj procvat doživjela prilikom dolaska Nizozemaca na otoke Ellis i Liberty u američkom gradu New York, čija je ljubav prema ovoj namirnici utkana u kulturu te metropole još od 19. stoljeća te od tada oduševljava gurmane diljem svijeta.
OVDJE saznajte za još dva sjajna recepata za školjke, kamenice
Juha od kamenica i pjenušca
Rižoto od škampi i školjki savršeni spoj okusa na vašem tanjuru
Sastojci za recept:
Sviježe kamenice (16 kom)
1,5 dl pjenušca extra brut
1 dl vrhnja za kuhanje
Malo maslaca (3-4 male žlice)
Malo sitno nasjeckanog vlasca
Sol
Papar
1/2 Limete ili limuna
Priprema:
Limeta se prereze na pola i ocijedi se sok. Nakon toga najbolje je sok procijediti kroz cjediljku ili gazu kako ne bi imao mrvice i sjemenke. Umjesto limete može poslužiti i limun.
Kamenice je potrebno pažljivo otvoriti i najbolje lagano isprati u vodi. Nakon toga izvaditi ih iz njihove ljuske.
U plitku posudu ili tavicu uliti pjenušac i pustiti da lagano zakuha, tada dodati vlasac i kamenice. Sve to skupa pustiti oko 30 sekundi da se pirja lagano.
Nakon toga kamenice se izvade i dodaje se vrhnje za kuhanje, sol, papar, sok limete i na kraju se lagano dodaje maslac. Šugo treba stalno miješati kako bi se maslac čim prije otopio.
Kad se maslac otopi, a vrhnje provrije potrebno je štednjak smanjiti na najmanje i dodati natrag kamenice tek toliko da se one zagriju.
U prethodno očišćene i pripremljene ljuske kamenica, dodajemo po jednu kamenicu i lagano sa žlicom dodajemo šugo.
Najbolje je jesti kad se jelo malo prohladi, ali ne potpuno hladno. Uz to može se servirati prepečene kockice kruha, a kao piće najbolje je poslužiti neki od pjenušacaa extra brut.
Tekst: Ana Peršurić
Pjenušci Peršurić d.o.o.
Saznajte još:
Focaccia s cherry rajčicom prema originalnom talijanskom receptu
Pet zanimljivosti o kamenicama, neobičnom školjkašu izrazito bogate povijesti
Rižot od kamenica prava je mirisna morska poslastica
Malostonska kamenica ima posebne nutritivne vrijednosti
Pripremite ribu i morske plodove prema receptima chefa Stjepana Bistričkog