Champagne najpoznatija vinska regija Francuske

Najpoznatije pjenušavo vino, koje se jedino na svijetu može zvati šampanjac, proizvodi se u najpoznatijoj vinskoj regiji Francuske, Champagni. Zbog svoje znamenitosti, svjetske slave, ali i raskošne ljepote vinogradi pokrajine Champagne te njeni bajkoviti brežuljci i vinski podrumi uvršteni su na UNESCO popis svjetske baštine.

champagne-1

Šampanjac, opće je poznato, idealno je za svaku proslavu i svaku prigodu

Zahvaljujući ljudskom talentu, znatiželji i upornosti, sve je započelo upravo u pokrajini Champagni, sjeveroistočnom području Francuske u kojem se proizvodi jedno od najpopularnijih vina svijeta.

Riječ champagne (šampanjac) kojom se zove pjenušavo vino ove regije ujedno označava zemljopisno područje i vino koje se u njemu proizvodi, jer šampanjac (champagne) jedino može biti proizveden u regiji Champagne.

champagne-2

Nadarenost vinara i dan danas osigurava izražavanje i sačuvanost nježnih karakteristika ovog dijela zemlje u svakoj boci šampanjca i njegovoj uzvišenoj pjenušavosti.

Ova originalnost je ubrzo postala poznata zahvaljujući prvim pionirima koji su proizvodili ovo iznimno vino i s njime upoznavali ljubitelje vina diljem svijeta. Posjetom ovom području i njegovim vinarima koji proizvode ovo najprestižnije vino otkriva se prava tajna intimne veze između područja Champagne i vina šampanjca.

champagne-3

Povijest francuskog vinogorja Champagna

Zakonom iz davne 1927. godine određeno je područje u Francuskoj koje ispunjava uvijete za proizvodnju autentičnog šampanjca (AOC) a koje se prostire na 34.000 hektara.

Sveukupno se na tom području nalazi oko 16.000 vinara s 278.000 vinograda, čija prosječna površina iznosi oko 2 dva hektara. Najčešće vrste grožđa koje se koriste u proizvodnji šampanjca su sorte Pinot noir, Pinot Meunier i Chardonnay.

Izdvojeno:

Vinogradi pokrajine Champagne podijeljeni su na 4 velike regije:
> Montagne de Reims
> Vallée de la Marne
> Côte des Blancs
> Côte des Bar

vinarija-moet-chandon

O tradiciji i bogatoj povijesti vinarstva i danas svjedoče poznate vinarije i proizvođači šampanjca koje su osnovane u dalekom 18. stoljeću a među najveće i najpoznatije spadaju:
> Moët & Chandon
> Veuve Clicquot Ponsardin
> Taittinger
> Abelé i druge

Ovisno o proizvođaču šampanjca postoje oznake na etiketi s kojima se označavaju boce pa tako oznaka NM predstavlja osobu ili vinariju koja kupuje grožđe od okolnih kooperanata te proizvodi svoj šampanjac dok oznaka RM označava vinogradara koji od grožđa koje sam uzgaja u svom vinogradu proizvodi šampanjac.

Koja su 3 razloga za posjet francuskoj pokrajini Champagni

1. Svjetska baština: brežuljci, kuće i vinski podrumi šampanjske regije te veličanstvena katedrala u Reimsu.
2. Šampanjska turistička cesta koja nudi mogućnost putovanja po više od 600 km područja
3. 60 označenih pješačkih ili biciklističkih staza koje vode kroz vinograde i jezera

katedrala-reims-1

Tekst omogućilo: Francusko veleposlanstvo u Zagrebu

Facebook Like Button