Ljeto je iza nas a vlaga u ranu jesen pogoduje rastu šumskog carstva, sočnih i ukusnih gljiva i vrganja.
Upoznajmo se sa 7 gljiva koje možete pronaći u našim šumama. No, budite oprezni kako zbog neznanja ne biste jestivu gljivu zamijenili onom otrovnom.
Jesenske gljive i vrganji pravo su gastro blago zato vam otkrivamo vrganje, lisičarke i sunčanice uz sjajne recepte!

Lisičarka

Ova gljiva slatkastog okusa može se pronaći od početka ljeta pa sve do rane jeseni. Baš kao i ostale gljive voli vlažno i toplo vrijeme, a može se spremati na razne načine.
Dobra je i za konzerviranje, a radi svojeg prepoznatljivog izgleda s vijugavim obodom žuto narančaste boje nema straha da ju zamijenite s nekom otrovnom gljivom.
Isprobajte recept s lisičarkama
Souffle od Emmentala i lisičarki
Vrganj

U carstvu gljiva ovo je primjerak koji zaslužuje posebnu pažnju. Može se koristiti u svježem ili sušenom obliku, a cijena mu iz godine u godinu sve više raste.
Vrganj je gljiva koja izvrsno odgovara u juhama, varivu, gulašu i jelima sa žlicom, ali i u jednostavnijoj varijanti s jajima.
Budite oprezni gdje i kako ih berete ako ne posjedujete vlastitu šumu. Hrvatske šume naplaćuju branje, a ako vas vlasnik ugleda kako mu šećete šumom i ubirete plodove zasigurno neće biti zadovoljan. Stoga branje ostavite drugima, a vi uživajte u šetnji, učenju i promatranju ovih darova prirode.
Isprobajte recept s vrganjima
Široki rezanci od koprive u umaku od tri vrste sira s vrganjima
Crna truba ili kako ih još zovemo trubice

Još jedna gljiva za koju nema straha zamjene s nekom otrovnom je crna truba ili još simpatičnog naziva trubača. Kao što i samo ime govori, gljiva je crne boje, voli tamna mjesta pa ju nije lako uočiti. Može se osušiti i napraviti prah te je se u tom obliku koristiti kao začin ili pak ovu ukusnu gljivu možete jesti svježu ili sušenu u raznim jelima.
Saznajte još o gljivi crnoj trubi:
Izabrali smo najbolju tamnu hranu za vaš stol
Rudnjača

Ovo je gljiva bijele boje i ugodnog mirisa, a raste na livadama i u svijetlim šumama. Pogodna je za pripremu na razne načine, a najviše je ima u proljeće i jesen.
Zovu je još i pečurka, a spada u grupu šampinjona. Može se pronaći pojedinačno i u grupama, a valja biti oprezan da ju se ne zamijeni s otrovnom šumaricom koja lagano požuti pri dodiru.
Rujnica

Rujnica je gljiva koja raste na travnjacima pokraj šuma, a voli i borove. Narančasto crvenog je šešira koji sjaji, a kad je vlažan tada ostavlja blago sluzav osjećaj na rukama. Može se pripremati na razne načine, najbolja je u salatama te je ugodnog mirisa.
Sunčanica

I slabi poznavatelji gljiva bez problema mogu prepoznati upravo ovu gljivu. Riječ je o sunčanici, visokoj, bijeloj gljivi velikog klobuka. Može se pripremati na razne načine, a veoma je ukusna kad je pohana.
Ako želite, možete pri pohanju dodati malo šunke i sira i dobiti ćete jedan savršeno ukusan i hranjiv obrok.
Puhara

Ako šećete šumom i učini vam se da vidite nešto nalik bijelom balonuili malo većem mozgu, samo bez straha. Riječ je o gljivi pod nazivom puhara. Gotovo da je bez mirisa, a izvrsnog je okusa.
Jede se kad je mlada, može se peći u tavi na ulju ili na roštilju, a uz mali dodatak začina prava je zamjena za meso bilo koje vrste. Još ako k tome dodate malo kruha s maslinovom uljem, imati ćete na tanjuru obrok za 5!
Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija lisičarke: Norte Fotografija rujnice: Manuel M. V. Fotografija vrganja: mountainamoeba Fotografija crne trube: tomasz przechlewski Ostale fotografije: Wish.hr
Saznajte još:

Zdravo, brzo i slasno – ječam s gljivama za fit tijelo i bolje zdravlje
Jesenski užitak uz brzi rižoto s vrganjima i kremastim sirevima
Jednostavan recept za kremasti rižoto s biftekom i svježim vrganjima
Rižoto s domaćom slaninom i bučom neodoljiv je recept
Rižoto sa bijelim vinom, piletinom i gljivama


