Ako niste dugo jeli lazanje i u zadnje vrijeme stalno maštate o njima, sad je trenutak da ih napravite jer ovaj recept za prave jesenske lazanje – i to malo drugačije od onih klasičnih, lazanje bez mesa – vrijedi uvrstiti na listu jela za što skorije kušanje. Kombinacija slatke pečene bundeve, umaka od šampinjona, ribanog sira i tjestenine je divna baš koliko i zvuči.
Da bi ove lazanje bile aromatične i sočne, pobrinuo se Fant za lazanje s kojim ćete čas posla napraviti brz i ukusan obrok jer u njemu se nalaze svi potrebni začini, poput sušenog luka i češnjaka, rajčice, celera i peršina.
Sve što još trebate jest dodati šampinjone u smjesu pripremljenu sa Fant mješavinom, pečenu bundevu, naribati dobrog sira, namazati maslacem posudu za pečenje, složiti ove ukusne povrtne lazanje i ispeći ih u vrućoj pećnici. I ponoviti to opet za par dana!
Ovaj je recept odličan i za recikliranje ostataka već prije pečene bundeve, ali svakako vrijedi ispeći bundevu i samo za ovo jelo.
RECEPT
Sastojci (za posudu vel. 30 x 20 cm):
250 g tijesta za lazanje
1 kg muškatne bundeve
Za umak:
50 g maslaca
500 g šampinjona
2 režnja češnjaka
3 grančice timijana
1 vrećica Fant mješavine za lazanje
650 ml mlijeka
2 prstohvata soli
1 prstohvat papra
I dodatno:
100 g ribanog sira grana padano
150 g dobro topivog sira (zrelija gouda, trapist)
maslac za mazanje posude
Priprema:
Bundevu operite, posušite, narežite na četvrtine, izvadite koštice i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 30-45 minuta, odnosno dok bundeva ne bude skroz pečena. Pustite da se bundeva ohladi, potom ju ogulite i narežite na deblje ploške.
U dubljoj tavi otopite maslac pa dodajte timijan i šampinjone narezane na tanje ploške. Sotirjate ih jedno 10 minuta na jačoj vatri dok se ne zazlate.
Dodajte protisnuti češnjak i nastavite sotirati još minutu-dvije.
Odmjerite mlijeko u dublju posudu pa mu dodajte Fant mješavinu za lazanje i dobro izmiješajte.
U pripremljenu smjesu dodajte šampinjone i nastavite kuhati dok se smjesa ugusti. Posolite i popaprite pa lagano prohladite.
Posudu za pečenje premažite maslacem pa složite lazanje: na dno nanesite malo umaka, ravnomjerno ga razmažite pa složite prvi red tijesta za lazanje, prekrijte ga dijelom umaka, dodajte ploške pečene bundeve i pospite ribanim grana padano sirom. Napravite isto i sa sljedećim redom. Na završni, treći red tijesta najprije složite ploške bundeve, pospite ju grana padano sirom pa nanesite preostali umak.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 30 minuta. Potom izvadite iz pećnice i obilato pospite ribanim dobro topivim sirom poput zrelije goude ili trapista.
Vratite u pećnicu, okrenite grijač na grill pa pecite dodatnih 10-15 minuta, dok se sir lijepo ne otopi i ne zapeče.
Prije posluživanja i rezanja ohladite barem 15 minuta.
Za Podravku recept osmislila gastro blogerica Sandra Rončević – O slanom & slatkom: o svemu
Promo