Konzerviranje buče

Buča kao idealna namirnica za konzerviranje.

U domaćinstvu povrće se može konzervirati na više načina. Ono se može spremiti u podrum, na police ili se može spremiti u trap, koji se priredi u vrtu.

Povrće se može konzervirati tako da se usoli u bačvama ili spremi u staklenkama u slanoj octenoj vodi. Za slanu otopinu računa se na 1l vode 3 dg soli. Staklenke, u koje se povrće konzervira, mogu biti obične i patentirane. Povrće, koje se sprema u patentirane staklenke, mora se sterilizirati. Sterilizacija se provodi najčešće kod 100°C, a trajanje sterilizacije ovisi o povrću koje želite konzervirati. Kad se povrće konzervira u većim staklenkama, onda treba sterilizirati nešto dulje nego što se očekuje.

U ovom tekstu ćemo Vas upoznati s pripremom i načinom konzerviranja buče. No, prije nego što počnemo, reći ćemo Vam nešto o ovom povrću.

Buča je povrće koje dozrijeva u jesen. Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate i masti, te vitamine (provitamin A, vitamin C, E i K i vitamine B grupe – B1, B2, B6, folnu kiseline itd) i mineralne sastojke (kalij, fosfor, kalcij, željezo). Naziva se još bundeva, a sa svim svojim sastojcima idealna je za razna jela u kuhinji.

buca_1

 

Prije nego što počnete konzervirati buču budite uvjereni da je najbolje kvalitete i da je svježa, te da Vam je pribor i radna površna apsolutno čista.

Slatko od buče

Buča se očisti, izreže u male kockice ili se napravom režu kuglice, koje se stave u porculansku zdjelu. Na 2 kg očišćene i izrezane buče stavi se 1 dl octa, pa se ovom tekućinom buča prelije i pusti u octenoj vodi stajati preko noći. Drugi dan uzme se 1 ½ kg šećera, prelije sa 6 dl vode i 1 dl octa i stavi kuhati. Šećer se najprije očisti, buča se ocijedi i stavi u šećernu vodu kuhati. Kockice ili kuglice od buče kuhaju se tako dugo, dok ne postanu prozirne. U šećernu vodu stave se 2 zvjezdice anisa (sternanis), po kojemu šećerna voda dobije poseban okus. Kuhane buče slože se u staklenke, a šećerna voda kuha se tako dugo, dok ne postane gusti sirup, koji se preko buče prelije. Kad se sve ohladi, staklenka se zaveže.

Slatko od buča servira se s raznim kompotima ili se upotrebljava za nakit torta i poslastica.

Autorica: Azra Terzić