Zašto su Francuskinje mršave?

Pročitajte tajne “francuske mršavosti” koje Vam donosi nutricionist Nikola.

Važan segment svake kulture je hrana i odnos ljudi prema njoj, pa prema tome možemo razlikovati kulture u kojima ljudi jedu da bi živjeli od onih u kojima žive da bi jeli. Francuzi su vrlo vjerojatno najbolji primjer ove druge kulture. Upravo zato što je poznato da oni toliko uživaju u svojoj kuhinji koja obiluje zasićenim masnoćama i podrazumijeva famozne sireve uz svaki obrok, nezaobilazan desert i foie gras (pačja jetra), žene cijelog svijeta pitaju se : zašto su Francuskinje tako vitke i mršave (iako ne i ljepše od Hrvatica)?

Najviše isčuđava upravo to što se one ne trude da budu takve, one jednostavno uživaju. Evo nekoliko načela njihovih prehrambenih navika:

1. Francuski objedi traju dugo
Čak i radnim danom francuski ručak traje najmanje sat i pol vremena. Objed se sastoji od više sljedova pri čemu „entree“ podrazumijeva složenu salatu od raznog povrća, nakon čega slijedi „plat principal“ koji se sastoji od mesa, ribe i ugljikohidratnog priloga. Na redu su sirevi, pa desert i na kraju kava. I pored svih tih sljedova one i dalje održavaju svoju liniju vitkom. Tajna je u jedenju sporim tempom, dugom žvakanu i uživanju u svakom zalogaju. Dakle, dok uslijedi glavno jelo, njihov će mozak već dobiti signal da je napola sit – i to već od salate!

2. Francuskinje se ne prejedaju
One uživaju u hrani, ali pritom dobro znaju da je umjerenost tajna za održavanje svoje vitke linije. Znaju da je predjelo samo predjelo i neće se pokušati najesti od njega. Isto tako, kada se pred njih stavi plata s 10 vrsta sireva, većina će probati (!) jedan ili dva. Dakle, itekako su svjesne da je umjerena količina hrane najvažnija stavka u održavanju vitkosti.

mrsava

3. Francuskinje objeduju kod kuće
Budući da pauza za ručak traje najmanje sat i pol vremena, one će ručati kod kuće gdje će prehrana naravno biti puno uravnoteženija nego u restoranima ili kantinama, te će sadržavati manju količinu dodanih masti, šećera i aditiva. Domaća kuhinja je uvijek najbolji izbor kad se želi pametno utažiti gladi jer se mozak već pri samom kuhanju raznim mirisima polako zasićuje osjećajem sitosti, a osim toga namirnice iz vlastite kuhinje su daleko kvalitetnije i s više osjećaja spravljene, što se dakako za stolom odražava većim zadovoljstvom kojim tijelo lako održava vitku figuru.

4. Nema zabranjenih namirnica
Francuskinje smiju jesti sve, pa i punomasne sireve i kolače u kojima će uživati, ali u razumnim, malim količinama, zato i nema razloga za odricanjem. Osim toga, punomasna hrana dulje održava osjećaj sitosti za razliku od dijetalnih namirnica koje mozgu brže šalju poruku gladi.

Tekst: Nikola Roca, magistar nutricionizma
Fotografije: Shutterstuck