Švicarska zemlja satova, sira, slasne čokolade i prirodnih ljepota

Švicarska se prostire na predivnih oko 41 tisuću četvornih kilometara u središnjoj Europi, a graniči s Lihtenštajnom i Austrijom na istoku, Francuskom na zapadu, Italijom na jugu i jugoistoku te s Njemačkom na sjeveru.

Teritorij Švicarske proteže između Ženevskog i Bodenskog jezera, a u reljefnom smislu dijelimo je na tri cjeline: sjeverozapadna Jura, središnja Švicarska visoravan, te južni i jugoistočni alpski dio.

U Švicarskoj živi oko 8 milijuna stanovnika, koji pripadaju raznim europskih narodima, pa ne čudi što se ovdje priča čak četiri službena jezika. Gospodarski je jaka zemlja, u kojoj je razvijena proizvodnja i prerada čelika, metala i aluminija, kao i farmaceutska, tekstilna i prehrambena industrija.

Ime ove države postao je i sinonim neutralnosti, jer ne pripada nikakvom geopolitičkom savezu, a nije sudjelovala niti u I. i II. svjetskom ratu.
Glavni grad Bern smjestio se na obalama rijeke Aare na sjeverozapadu zemlje, a predstavlja političko i upravo središte Švicarske. Turisti rado posjećuju i najveći grad Zürich, kao i švicarske gradove Ženevu i Basel.

Švicarska kuhinja temelji se na mesu (osobito teletini), mlijeku i mliječnim proizvodima

Švicarci su nedaleko poznati po proizvodnji sireva ementaler, gruyere i vacherin, pa ne čudi što se među njihovim nacionalnim jelima nalaze fondue te raclete (topljeni sir na krumpiru i kruhu).

Krumpir, je također jedna od važnih namirnica, a kombinira se na sve moguće načine i poslužuje uz raznolika jela. Ovdje se rado jedu deserti, a osobito vrhunske čokolade, po kojima su poznati diljem svijeta.

Čokolada se koristi i u pripremanju omiljenog napitka Ovaltine, a tu se pije i jabučni sok, vina i druga fina alkoholna pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Švicarskoj:
  1. Skijanje na visokoj nozi

Zermatt, Saas Fee, Davos, Wengen, Adelboden i St. Moritz samo su neka od poznatih švicarskih skijališta, koja svake godine posjećuju tisuće turista iz cijeloga svijeta. Odlikuju ih moderne i opremljene staze u očuvanom okolišu, vrhunski restorani i hoteli te šarolika popratna ponuda, pa ne čudi što su namijenjeni uglavnom turistima dubljega džepa.

  1. Glavni grad

Istražite Bern i njegove znamenitosti. Obavezno razgledajte gradsko središte s tornjem Zytglogge iz 18. stoljeća i kasnogotičkom crkvom Munster. Posjetite Centar Paula Kleea i razgledajte njegove čudesne umjetnine, a na raspolaganju su vam i brojni muzeji u kojima više možete saznati o povijesti, običajima i tradiciji ovoga prostora.

  1. Šoping meka

Dopušta li vam bankovni račun ludiranje po švicarskim dućanima, uputite se u Ženevu u središnjem dijelu države. Ovaj je grad centar izrade švicarskih satova, vrhunske čokolade, cigara i nakita. Ovdje možete posjetiti katedralu sv. Petra, Palaču naroda i razne muzeje. Na kraju dana ukrcajte se na neki turistički brod i razgledajte grad sa Ženevskog jezera.

  1. Alpska čuda

Ljubitelji prirodnih ljepota ne propuštaju razgledati najveći ledenjak Alpa – Aletsch – koji je dug čak 2300 metara, prostire se na oko 120 četvorna kilometra u švicarskoj pokrajini Valais, a na dijelovima dosiže debljinu i do 1km! Matterhorn je još jedan simbol Alpa, izdiže se na 4478 m na granici s Italijom, a najpametnije je diviti mu se iz sigurne udaljenosti.

  1. Novac i dadaizam

Znate li da je u ciriškom Cabaretu Voltairu 1916. utemeljen dadaizam? Uputite se do ove, inače znane poslovne prijestolnice Švicarske u središtu države i uživajte u odmoru.  Obiđite staru jezgru Züricha uz rijeku Limmat, razgledajte poznatu gotičku katedralu Grossmunster, i crkvu Fraumunster čije je vitraje oslikao Marc Chagall, i popijte kavu u Niederdorfstrasse. 

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: njemački , talijanski, francuski, retoromanski
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Valuta: švicarski franak (CHF)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – najvažnija međunarodna zračna luka Švicarske jest Zurich Airport nedaleko istoimenog grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine
Smještaj: Hotel Bellevue Palace u Bernu, hotel d’Angleterre u Ženevi i hotel Widder u Zürichu.
Restorani: Waldheim u Bernu, restoran Domaine de Chateauvieux u Ženevi i restoran Greulich  u sklopu istoimenog hotela u Zürichu.

Oprez!

Pripazite na svoje dokumente i imovinu oko turističkih središta.

Pripremila: Snježana Levar, Photo: Shutterstock

Facebook Like Button