7 stvari koje trebate vidjeti u Luzernu

Sve žene na svijetu vrlo vjerotno se ne bi žalile kada bi im bolje polovice organizirale iznenađenje koje uključuje romatiku, planine i jezero. Ove tri riječi najbolje opisuju Luzern, jedan od najljepših švicarskih gradova. Tajna ljepote ovog mjesta leži u tome što je smješteno na predivnom jezeru okruženom snijegom prekrivenim planinama, a u čijem srcu se nalaze srednjovjekovni ostaci grada. Luzern je mali grad pa je cjelodnevni izlet sasvim dovoljan za osjetiti njegov puls.

jezero-luzern

Simbol grada Luzerna

Jedna od glavnih atrakcija i simbol grada svakako je najstariji drveni natkriveni most u Europi (Kapellbrücke). Izgrađen je u prvoj polovici 14. stoljeća, a tristotinjak godina nakon gradnje je ukrašen serijom od 158 trokutasto oblikovanih slika smještenih ispod krova mosta, koje prikazuju važne događaje iz povijest grada.

toranj-most-luzern

Na ovaj je način oslikano samo nekoliko drvenih mostova na svijetu. Većina slika je oštećena u požaru, koji je prema pričama uzrokovao opušak cigarete, a u potpunosti ih je obnovljeno samo 30 slika. Most je jedno od najposjećenijih mjesta u Luzernu, stoga ako želite ponijeti lijepu fotografiju za uspomenu dođite u proljeće kada je most ispunjem cvijećem ili zimi kada pahulje snijega romatično lepršaju uokolo.

Vodeni toranj

vodeni-toranj-wasserturm-luzern
Kapellbrücke se smjestio pokraj tornja izgrađenog na vodi (Wasserturm), koji je ime dobio prema svojoj lokaciji. Ovaj toranj izgrađen od cigle je 30 godina stariji od mosta, a zajedno s njim bio je djelom srednjovjekovnih gradskih zidina. Toranj je kroz povijest obavljao razne funkcije, a jedno vrijeme služio je i kao tamnica te soba za mučenje. Danas toranj nije otvoren za javnost.

Umirući Lav Luzerna

umiruci-lav
Umirući lav Luzerna jedan je od najpoznatijih spomenika u svijetu. Isklesan iz kamena, lav predstavlja spomen junaštva švicarskih vojnika koji su 1792. izgubili živote braneći palaču Tuileries tijekom Francuske revolucije. Mark Twain opisao je Lava kao „najtužniji i najdirljiviji komad kamena na svijetu“.

kapellbrucke

Isusovačka crkva s pogledom na srednjovjekovnu jezgru

Isusovačka crkva je bila prva velika sakrlana barokna građevina u Švicarskoj koju je 1666. godine utemeljio otac Christoph Vogler. Crkva je poznata po izvrsnoj akustici koju možete čuti za vrijeme mise ili samostalno isprobati kada je crkva prazna.

isusovacka-crkva-luzern

Ako se popnete na jedan od tornjeva crkve pružit će vam se odličan pogled na stari, srednjovjekovni dio grada kojeg čine živopisne kamenom popločene ulice s oslikanim zgradama i fontanama. U staroj jezgri uz obalu jezera smješteni su kafići s pogledom na planinu Pilatus te brojne trgovine, restorani i suvenirnice.

Kulturno-kongresni centar

kulturno-kongresni-centar
Nasuprot starim srednjovjekovnim kućama arhitekt Jean Nouvel izgradio je moderan Kulturno-kongresni centar kojeg lokalno stanovništvo naziva „čudom high-tech arhitekture“. Ispod predimenzioniranog krova nalazi se jedna od najljepših koncertnih dvorana u svijetu koje svakako treba vidjeti.

stari-grad-luzern

Muzeji

Lucern je čuven i po svojim muzejima, pri čemu se među naznačajnije ubrajaju Bourbaki Panorama, Glacier Garden, Muzej umjetnina, Povijeni muzej, Prirodoslovni muzej te Švicarski muzej prijevoza u kojem možete naučiti puno toga o proizvodnji i transportu švicarske čokolade. Svakako bih preporučila posjet Muzeju Richarda Wagnera.

luzern-22

Muzej je smješten u kući u kojoj je stanovao Richard Wagner, jedan od najvećih glazbenika 19.stoljeća. U ovom muzeju čuva se postava čiji predmeti vjerodostojno oslikavaju njegov život i djelo. Muzej Rosengart čuva negdašnju privatnu kolekciju obitelji Rosengart u kojoj se nalaze djela Pabla Picassa i Paula Kleea iz 1938. godine kao i djela Cézannea, Moneta, Matisea, Braquea, Legera i Miróa.

Posjet Pilatusu

pilatus-luzern-21
Pilatus je vrh u Bernskim Alpama nedaleko Luzerna i jedan od omiljenih vrhova među alpinistima. Put do samog vrha može biti prava romatična avantura čak i za one koji nisu iskusni u planinarenju. Vožnja brodom najljepšim jezerom Švicarske, Vierwaldstättersee, uz prekrasne krajolike, zaljeve i mala mjesta te čašu šampanjca do gradića Alpnachstada predivno je i opuštajuće iskustvo.

pilatus-luzern

Od Alpnachstada do vrha planine Pilatus (2.132 m) se ide najstrmijom brdskom željeznicom na svijetu, a na samom vrhu će vas dočekati nezaboravan pogled na 73 alpska vrha i brojna jezera. Poznata švicarska pivovara Eichhof za proizvodnju piva koristi vodu iz izvora Eigenthal sa Pilatusa, a od 1999. svake se godine u studenom na vrhu organizira „najviši“ Božićni sajam na svijetu.

Facebook Like Button