7 stvari koje trebate vidjeti u Luzernu jednom od najljepših švicarskih gradića

Sve žene na svijetu vrlo vjerotno se ne bi žalile kada bi im bolje polovice organizirale iznenađenje koje uključuje romatiku, planine i jezero. Ove tri riječi najbolje opisuju Luzern, jedan od najljepših švicarskih gradova.

Tajna ljepote ovog mjesta leži u tome što je smješteno na predivnom jezeru okruženom snijegom prekrivenim planinama, a u čijem srcu se nalaze srednjovjekovni ostaci grada. Luzern je mali grad pa je cjelodnevni izlet sasvim dovoljan za osjetiti njegov puls.

luzerne grad luzern svicarska

Simbol grada Luzerna

Jedna od glavnih atrakcija i simbol grada svakako je najstariji drveni natkriveni most u Europi naziva Kapellbrücke. Izgrađen je u prvoj polovici 14. stoljeća, a tristotinjak godina nakon gradnje je ukrašen serijom od 158 trokutasto oblikovanih slika smještenih ispod krova mosta, koje prikazuju važne događaje iz povijest grada.

lucerne svicarska most Kapellbrucke

Na ovaj je način oslikano samo nekoliko drvenih mostova na svijetu. Većina slika je oštećena u požaru, koji je prema pričama uzrokovao opušak cigarete, a u potpunosti ih je obnovljeno samo 30 slika. Most je jedno od najposjećenijih mjesta u Luzernu, stoga ako želite ponijeti lijepu fotografiju za uspomenu dođite u proljeće kada je most ispunjem cvijećem ili zimi kada pahulje snijega romatično lepršaju uokolo.

Vodeni toranj

vodeni-toranj-wasserturm-luzern
Kapellbrücke se smjestio pokraj tornja izgrađenog na vodi (Wasserturm), koji je ime dobio prema svojoj lokaciji. Ovaj toranj izgrađen od cigle je 30 godina stariji od mosta, a zajedno s njim bio je djelom srednjovjekovnih gradskih zidina. Toranj je kroz povijest obavljao razne funkcije, a jedno vrijeme služio je i kao tamnica te soba za mučenje. Danas toranj nije otvoren za javnost.

Umirući Lav Luzerna

umiruci-lav
Umirući lav Luzerna jedan je od najpoznatijih spomenika u svijetu. Isklesan iz kamena, lav predstavlja spomen junaštva švicarskih vojnika koji su 1792. izgubili živote braneći palaču Tuileries tijekom Francuske revolucije. Mark Twain opisao je Lava kao „najtužniji i najdirljiviji komad kamena na svijetu“.

isusovacka crkva na jezeru luzerna svicarska

Isusovačka crkva s pogledom na srednjovjekovnu jezgru

Isusovačka crkva je bila prva velika sakrlana barokna građevina u Švicarskoj koju je 1666. godine utemeljio otac Christoph Vogler. Crkva je poznata po izvrsnoj akustici koju možete čuti za vrijeme mise ili samostalno isprobati kada je crkva prazna.

isusovacka-crkva-luzern

Ako se popnete na jedan od tornjeva crkve pružit će vam se odličan pogled na stari, srednjovjekovni dio grada kojeg čine živopisne kamenom popločene ulice s oslikanim zgradama i fontanama. U staroj jezgri uz obalu jezera smješteni su kafići s pogledom na planinu Pilatus te brojne trgovine, restorani i suvenirnice.

Kulturno-kongresni centar

kulturno-kongresni-centar
Nasuprot starim srednjovjekovnim kućama arhitekt Jean Nouvel izgradio je moderan Kulturno-kongresni centar kojeg lokalno stanovništvo naziva „čudom high-tech arhitekture“. Ispod predimenzioniranog krova nalazi se jedna od najljepših koncertnih dvorana u svijetu koje svakako treba vidjeti.

stari-grad-luzern

Muzeji

Lucern je čuven i po svojim muzejima, pri čemu se među naznačajnije ubrajaju Bourbaki Panorama, Glacier Garden, Muzej umjetnina, Povijeni muzej, Prirodoslovni muzej te Švicarski muzej prijevoza u kojem možete naučiti puno toga o proizvodnji i transportu švicarske čokolade. Svakako bih preporučila posjet Muzeju Richarda Wagnera.

luzern-22

Muzej je smješten u kući u kojoj je stanovao Richard Wagner, jedan od najvećih glazbenika 19.stoljeća. U ovom muzeju čuva se postava čiji predmeti vjerodostojno oslikavaju njegov život i djelo. Muzej Rosengart čuva negdašnju privatnu kolekciju obitelji Rosengart u kojoj se nalaze djela Pabla Picassa i Paula Kleea iz 1938. godine kao i djela Cézannea, Moneta, Matisea, Braquea, Legera i Miróa.

Posjet Pilatusu

pilatus-luzern-21
Pilatus je vrh u Bernskim Alpama nedaleko Luzerna i jedan od omiljenih vrhova među alpinistima. Put do samog vrha može biti prava romatična avantura čak i za one koji nisu iskusni u planinarenju. Vožnja brodom najljepšim jezerom Švicarske, Vierwaldstättersee, uz prekrasne krajolike, zaljeve i mala mjesta te čašu šampanjca do gradića Alpnachstada predivno je i opuštajuće iskustvo.

pilatus-luzern

Od Alpnachstada do vrha planine Pilatus (2.132 m) se ide najstrmijom brdskom željeznicom na svijetu, a na samom vrhu će vas dočekati nezaboravan pogled na 73 alpska vrha i brojna jezera. Poznata švicarska pivovara Eichhof za proizvodnju piva koristi vodu iz izvora Eigenthal sa Pilatusa, a od 1999. svake se godine u studenom na vrhu organizira „najviši“ Božićni sajam na svijetu.

Facebook Like Button