Top mjesta za kišnih dana u Istanbulu

Doputovali ste u Istanbul u želji za turističkim razgledom, a kiša neumorno pada. Donosimo vam dokazano najbolja mjesta koje turisti cijelog svijeta naprosto obožavaju. Čini se da je vaše putovanje poprimilo sumorno raspoloženje no kada vam otkrijemo, vjerojatno najljepša, mjesta koja možete posjetiti i koja su nezaobilazna na kraćim putovanjima kroz ovaj povijesno raskošan grad vaš posjet pretvorit će se u fantastičnu zabavu, a sjećanja s ove destinacije će postati nezaboravna.

Grand Bazaar

Grand Bazaar najveći je Bazar na svijetu, mada se po veličini takmiči s Carskim Bazarom u Isfahanu, jednim od najljepših gradova egzotičnog Irana, ali je on istanbulski ujedno i najstariji Bazar na svijetu. Ovaj svjetski gigant po veličini i broju trgovina, kojih ima čak četiri tisuće, ima 24 ulaznih vrata, a posjećuje ga u obilasku i shoopingu čak 91 milijun posjetitelja svake godine.

istanbul-1

Toranj Galata

Istanbul je nemoguće zamisliti bez Galata tornja ili kako ga neki zovu Galata kule i svakako spada pod broj jedan odredište za sve one koji žele pijuckati ukusnu tursku kavu promatrajući kišno vrijeme u Istanbulu. Galata toranj datira iz davnog 14. stoljeća, ima čak devet katova i visok je 60 metara, a u njemu možete ugodno provesti vrijeme u restoranu ili noćnom klubu. Galata toranj je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

galata-toranj

Istanbulski Aquarium

Jedan od najatraktivnijih mjesta za vrijeme kišnog vremena u Istanbulu svakako je raskošan Akvarij Istanbul. U njemu možete promatrati fantastičnih 15 tisuća različitih vrsta bića kojima je stanište upravo ovaj akvarij. Ovo zabavno mjesto meka je kako za turiste, tako i za stanovnike Istanbula koji ga rado posjećuju s obitelji i djecom. Godišnje akvarij razgleda 2,5 milijuna domaćih i stranih turista. Cijeli akvarij vrlo je domišljato uređen s dijelom ogromne kišne, tropske šume u kojoj su smješteni određeni gmazovi i glodavci s tropskih područja.

istanbul-aquarium

Second Hand Book Bazar Beyazit

sajam-knjigaSajam rabljenih knjiga prva je stanica svih ljubitelja knjiga. Otvoren još u 15. stoljeću, ovo povijesno mjesto ima predivne čak 23 trgovine gdje možete u nekima sresti i domaćeg mačka kako mirno prede i mami ljude da ga maze. Ovdje ćete upiti miris starih knjiga i naići na primjerke izdanja o kojima ste možda samo sanjali.

Panorama 1453 povijesni muzej

Ovaj muzej je jedan od najpopularnijih muzeja u Istanbulu od kada je otvoren 31. siječnja 2009. godine. Po kišnom danu ovo je jedan od najboljih povijesnih muzeja za posjet. Panorama 1453 povijesni muzej definitivno će rasvijetliti tursku prošlost i sadašnjosti.

panorama-1453

Bazilika cisterna

Jedno od najfascinantnijih starih građevina koje je idealno razgledati u gradu dok nema sunca istanbulska je najstarije izgrađena cisterna savršenih proporcija i genijalnih struktura. Ona je zapravo jedan veliki bunar pod zemljom u kojem se čuvala pitka voda, a sagrađena 532. godine. Ogromni stupovi i svodovi kroz koje se prolazi preko mostova/prolaza nad vodom čarobno su mjesto nježno osvijetljeno tek toliko da možete ugledati ogromne ribe koje sada bezbrižno ovo mjesto smatraju svojim domom. Glava Meduze koja je okrenuta naopačke najveća je pronađena tajna u ovom ogromnom bunaru, a vlada mišljenje da je sposobna upravo tako preokrenuti i svijet.

basilica-cistern

Beylerbeyi Palača

Veličanstven je doživljaj ugledati ovu bajkovitu palaču koja je sačuvana u savršenom stanju sve do današnjih dana. Dao ju je sagraditi sultan Abdulaziza i ova je povijesna palača zasigurno jedna od najvažnijih građevina Istanbula. Nalazi se upravo uz Bosporski most, a svakim udahom osjetit ćete prošlost nekadašnjih sultanskih vremena.

beylerbeyi-saray

Muzej igračaka

Muzej igračaka privlači svačiju pažnju a u njemu ćete se vratiti u svoje djetinjstvo i vesele bezbrižne trenutke uz osmijeh koji se pamti. Ovaj muzej je osnovan 2005. godine i ima izloženo u svojoj postavi preko tisuće vrsta igračaka iz cijelog svijeta. Posjetom ovog muzeja sigurno ste si osigurali vrlo ugodno provedeno vrijeme.

Arheološki muzej

U usporedbi s najvećih svjetskim muzejima ovaj u Istanbulu ima više od milijun eksponata koji pripadaju različitim kulturama. Arheološki muzej je otvoren 1891. godine te su za istaknuti mnoge orijentalne starine, ali obvezno je za obići popločani paviljon koji ima 3 odvojena dijela za razgled.

istanbul-arheoloski-muzej

Reina noćni klub i restoran

Luksuzno uređenje i veličina kluba svakako ostavlja impresivan dojam već pri samom ulasku u noćni klub no ono što zaista Reinu čini posebnom položaj je uz samo more. Reina je nadaleko poznat ljubiteljima dobrog provoda u cijelom svijetu, a ona je destinacija koja se stavlja na popis želja svih koji traže odličnu glazbu i savršen mediteranski i tradicionalni meni. Koncept ovog mjesta naprosto oduševljava jer se nalazi na u najljepšem dijelu na samom Bosporu, a iznad terase uzdiže se most koji ponoći čini krunu svakog pogleda. Reputaciju zaslužuje i zbog probranih delicija, a mjesto su posjetili mnogi celebrity poput Jennifer Lopez, Bon Jovi, Gisele Bundchen, Uma Thurman, Kevin Kostner, Sting, Lionel Richie, John Cusack, Kobe Bryant, Paris Hilton, Salma Hayek, Tim Duncan, Allen Iverson, Axl Rose, Zidane. Ulaz je strogo čuvan, a dress code obvezan. Muškarcima nije dozvoljen ulaz, ako nisu u pratnji ženske osobe, dok je damama ulaz slobodan i bez muške pratnje.

Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button