Chef Ana Grgić Tomić ponosno nosi titulu majstora kuhinje

Simpatična šefica kuhinje hotela Esplanade, Ana Grgić Tomić, otkriva nam u ovom intervjuu putanju svog uspjeha.

Mlada chefica, podrijetlom iz Brčkog, u Zagrebu ostvaruje svoj san i svojom ponosnom titulom majstora kuhinje kreće prema samom vrhu.

Radeći uz Ivicu Štrumla, Marca Fontanellea i Jeffreyja Jamesa Vellu stječe mnogo iskustva i dobiva “posao iz snova” u izuzetno cijenjenom hotelu Esplanade, kao prva žena kuhinje (chef de cuisine).
Mlada kuharica neko se vrijeme usavršavala i u vrhunskim svjetskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama pa je radila i kod poznatih chefova poput Yvesa Mattagnea, u restoranu Sea Grill u Bruxellesu te kod Christiana Lohsea u berlinskom Fisher’s Fritzu.

S Anom Grgić Tomić razgovarali smo o kulinarskoj karijeri i što ju je potaknulo da postane kreativna u kuhanju, te što preporučuje gostima da probaju iz njene sjajne kuhinje..

Izdvojeno

Isprobajte neke od recepata koje je Ana Grgić podijelila s nama:
Ravioli s jadranskim račićima i sušenom rajčicom – Ana Grgić obožava raviole
Salata od kuhane piletine – Da li znate da kuhana piletina sadrži više Q10 nego pečena?
Janjeći kotleti, umak od gorušice, mini povrće – odličan recept s kojim ćete oplemeniti svoj jelovnik
Kremasti rižoto – Super ukusan kremasti rižoto

W: Izgledate jako mlado. Koliko godina imate, ako se smije znati?
Hvala na komplimentu. To mi i gosti znaju reći kad izađem pred njih, često se iznenade tko im je kuhao. Zapravo se osjećam mlado, ali po godinama bas i nisam, imam 31 godinu.

W: Jeste li u braku, ako smijem pitati?
Nisam. Doduše, sretno sam zauzeta.

W: Kuhate li kod kuće? Obično je kuharima dosta kuhanja na radnom mjestu, pa taj dio prepuštaju ukućanima. Kako je kod Vas?
Za svoje ukućane sam uvijek spremna kuhati i pripremiti nešto posebno. No, kako ste naveli, vrlo je teško planirati neki ručak, jer sam u hotelu doslovno od jutra do mraka, ali kad uhvatim nešto slobodnog vremena, kuhanje za ukućane posebna je radost i za mene i za njih.

W: Kako ste se zapravo odlučili postati kuharicom?
Još kao djevojčica voljela sam se motati po maminoj kuhinji i igrati s kuhačom i loncima. Znate kako to ide.
Zapravo, nimalo nisam dvojila što da upišem nakon završene osnovne škole. Ugostiteljska škola bila je logičan izbor. Većina mojih prijateljica imale su druge planove u životu i vjerojatno im ne bi palo na pamet da budu kuharice. Dosta ljudi ima predrasude prema tom zanimanju. No, priprema hrane zaista je kreativan posao i za one s malo umjetničkog duha kuhanje može biti jako zaanimljivo i izazovno. Mene kuhanje opušta, uistinu uživam, svaki dan mogu dati mašti na volju i pripremati nešto novo i posebno, a usto se i dobro zabaviti s kolegama i gostima.

W: Kako ste se snašli u novoj ulozi – Šefice kuhinje legendarnog hotela Esplanade?Nije to mala stvar.
Upravo tako, to je ogromna stvar. Esplanade ima tradiciju u vrhunskoj gastronomiji, poznata je u Hrvatskoj i svijetu kao jedan od najprestižnijih hotela. Bio je to veliki korak u mojoj skromnoj karijeri. Isprva sam bila malo uplašena – jer puno se očekuje od šefa kuhinje Esplanade. Oduvijek su to bili šefovi s velikim iskustvom u luksuznim hotelima. No, ubrzo je nestala ta trema i sve je sjelo na svoje mjesto. Imam zaista izvrsnu ekipu oko sebe, koja mi je velika podrška i puno mi pomaže. Zaista je lijepo biti šeficom kuhinje Esplanade hotela.

ana-grgic
* Ana Grgić ekkskluzivno daje recepte Wish.hr-u

W: Kako ste zapravo započeli svoju kulinarsku karijeru? Kako je išao taj put?
U Esplanadi! U početku sam radila na doručku, zatim u hladnoj kuhinji na banketima, pa u toploj kuhinji a la carte . No, ipak sam jednu sezonu odradila izvan hotela i to na Brijunima. Bilo je zabavno, ali u Esplanadi je najljepše, ovdje sam zaista sretna, a to je najvažnije.

Svih ovih godina (13) upijala sam znanje od nekoliko vrhunskih chefova, a moram priznati da sam najviše naučla od Jeffreya Velle, Europskog chefa godine. On je zaista precizan i pedantan, pravi perfekcionist, ali je ujedno i maštovit pri uporabi namirnica, začina, te kod načina pripreme jela. Zaista sam mu zahvalna. Uz sadašnjeg direktora, Ivicu Krizmanića, upravo me on podržao i uvjerio da sam zrela i sposobna voditi kuhinju Esplanade. Njihovo povjerenje mnogo mi znači.

W: Čitala sam negdje da ste se školovali vani neko vrijeme. Gdje ste bili i koji trik ste naučili?
Školovala sam se kod chefova s Michelinovim zvjezdicama. Svaki chef je drugačiji i poseban, a od svakog sam ponešto naučila i dodala dio sebe. Ne volim kopirati, bitnije je usavršavati se i davati jelima svoj potpis. Svaki chef mora biti prepoznatljiv, baš kao, primjerice slikar ili dizajner. Dobar chef mora imati razvijen ukus za lijepo i fino, jer svako jelo ne samo da mora biti ukusno, već svojim oblikom i bojama mora izgledati lijepo i privlačno na tanjuru.
A trik ne smijem odati.

W: Kako smišljate nove jelovnike? To me uvijek interesiralo. Ne ponestane vam ideja?
Ideja ima napretek. Toga barem nikad ne neodostaje. Obožavam smišljati nove jelovnike, posebice za Zinfandel’s a la carte. To je poseban izazov, potrebno je zadržati stil, koristiti domaće i trenutno dostupne svježe namirnice, a onda iz toga stvoriti nešto što će zaista gostima pružiti poseban doživljaj okusa i mirisa. A tako i bude.

Nebrojeno puta kolege me zovu u restoran kako bi mi gosti zahvalili na hrani. Evo, baš neki dan, jedan australski par, toliko je bio oduševljen poslugom i hranom da su me doslovno izljubili. To me posebno usrećuje. Zapravo se nikad ne bih mogla pomiriti s time da gostima pripremim jelo osrednje kvalitete. To je tužno. Svako treba izvući maksimum iz onoga što radi, to donosi potpuno zadovoljstvo.

W: Jeste li uveli nešto novo u kuhinju hotela Regent Espanade nakon što ste postali chef?
Želimo otvoriti vrata ovog zagrebačkog hotela svima. I upravo iz tog razloga prvo što sam napravila bilo je prilagođavanje cijena tržištu. Odmah na početku osjetilo se povećanje broja gostiju i zbog toga sam jako sretna. Oba restorana lijepo se popunjavaju iz dana u dan.

Važno je i osluškivati želje i mogućnosti gostiju, jer znamo da tržište diktira ponudu. Ista je stvar sa sadržajem jelovnika. Većina građana još nije spremna na velike promjene i novitete u ponudi hrane, nekako su navikli na klasična hrvatska jela.
Stoga, ipak nastojim napraviti kombinaciju koja će se vjerujem svidjeti svakome – klasična jela na moderan način. Volim pratiti što se zbiva na svjetskoj gastronomskoj sceni i to ukomponirati u svoje kreacije. Pomalo eksperimentiram i s molekularnom kuhinjom, to je zaista zabavno, no zasad ipak manje prisutno na jelovniku.

ana-grgic-chef-de-cuisine

W: Kušala sam Esplanade šnenokle – jako ukusno. To je zbilja izvućeno iz starih recepata. Kako ste došli na tu ideju?
Zapravo, nedavno su me zamolili da pripremim nekoliko jela za jedno snimanje po starim zagrebačkim receptima. Malo sam listala kuharicu i odlučila pripremiti šnenokle na moderan način. Kolegama se to jako svidjelo i eto, dosjetili smo se da bismo to jelo, ali i slične recepte mogli malo modernitzirati i ponuditi gostima po povoljnim cijenama. I nismo pogriješili. Gostima se jako sviđaju.

W: Što biste preporučili gostu vašeg hotela da svakako proba?
Štrukle – bez razmišljanja. To je tradicionalno jelo iz ovog kraja, a priča se i da su najbolje upravo u Esplanadi. Zaista sam to čula mnogo puta.

Ne biste vjerovali, ali na raznim događanjima uz brojne delicije i specijalitete, upravo štrukle planu u trenu. Tako da je naša slastičarnica uvijek u pogonu. A i vrlo dobro se prodaju zamrznute štrukle pod našim brandom Gourmet Esplanade.

Isto tako volim preporučiti svježu ribu, dalmatinski pršut ili paški sir, s time se moramo ponositi. Inozemni gosti uistinu cijene kvalitetne domaće proizvode.
Domaćim gostima bih svakako preporučila da kušaju jela s novog jesenskog a la carte jelovnika koji je od ovog tjedna u ponudi u Zinfandel’su i Le Bistrou.
Ima doista… finih jela! Barem tako kažu kolege, koji su uvijek moji ‘pokusni kunići’ i najveći kritičari.

W: A sad nekoliko kratkih pitanja i odgovora!

W: Slatko ili slano?
Slatko

W: Vaše omiljeno jelo?
Rižoto s tartufima

W: Gdje ste najbolje jeli i što?
Najbolja večera u Sea grill restoranu u Brusselsu – rakovica u champagne umaku. Prefino!

W: Priuštite li si’ junk food’ koji puta?
O da, jednostavno ne mogu odoljeti sočnom hamburgeru ili prženim krumpirićima, mada poslije imam grižnju savijesti.

W: Najdraža namirnica u kuhinji?
Ima ih više!! Od sočnog komada mesa do svježe ribe, svježe začinsko bilje i još punoo toga, ne mogu ništa izdvojiti. Obožavam kvalitetne i svježe namirnice.

W: Namirnica koje nema u ponudi u Hrvatskoj, a bila bi izvrsna na tanjuru?
Obožavam koristiti jestivo cvijeće i mini povrće, jako je efektno i ukusno, nažalost po takve namirnice idemo van Hrvatske.

W: Najdraže kuhinjsko pomagalo i must have u svakoj kuhinji?
Dobar nož i štapni mikser.

W: Stav prema GMO hrani?
Ne hvala!!!!

W: Kada niste u Esplanadi, gdje se najradije opuštate?
Doma, u krugu obitelji. Najviše me opušta igra s nećakinjom Nikom.

Uz dopuštenje: Sanda Sokol Pr marketing manager (sve fotografije)

Facebook Like Button