Chef Mate Janković kuha i stvara svoje delicije isključivo uz dobru glazbu

Poznati chef mate Janković otkriva nam sve o eksperimentiranju u kuhinji, najmaštovitijim gastronomijama i grahu kao omiljenom blagdanskom jelu.

Mate Janković već je dugi niz godina prerastao je u pravu kulinarsku zvijezdu. Većina Hrvata poznaje ga tek s tv ekrana u ulozi strogog suca u Masterchefu, a iskusni gastronomi i kao autora brojnih maštovitih jela koja je spremao u nekolicini domaćih i svjetskih restorana.

Ovaj pravi majstor kuhinje obožava eksperimentirati s namirnicama, mirisima, bojama i teksturama.
Za Wish portal Mate Janković otkriva tajne, iskreno progovara o kuharskom poslu i planovima za budućnost…

W: Bez koje aparature jednostavno ne možete u kuhinji i zašto?
Na prvom mjestu to je štapni mikser te ih u kuhinji uvijek imamo po dva za slučaj da se jedan pokvari, konvektomat  i  moja omiljena mašina koja radi paštu.

Štapni mikser jer mi čini pripremu juha, umaka i još puno stvari lakšima,. Konvektomat jer omogučava stotinu varijanti pripreme hrane u posebnim uvjetima i mašina za paštu jer…volim paštu.

W: U gastronomskim krugovima poznati ste kao kuhar koji voli eksperimentirati s tradicionalnim jelima. Što vas tjera na te eksperimente, i koja je najluđa kombinacija koju ste samostalno spremili?
Na eksperimente me tjera želja da mi ne bude dosadno i zamorno raditi vlastiti posao, mislim da kreacija ubija dosadu, a posao je kuhara da kuha, ali i razmišlja o hrani na jedan drugačiji, progresivan način. Najluđa kombinacija bi bila juha od lovranskog kestena s bijelim tartufom i sladoledom od pancete. Znam, zvuči suludo, ali kada se proba vrlo je logično.

W: Imate li omiljenu namirnicu s kojom volite kuhati? I onu koju izbjegavate?
Moje omiljene namirnice su morski plodovi jer su delikatni i puno je teže raditi sa njima, to je jedan profesionalni izazov sa kojim se volim hrvati svaki dan. Nemam namirnice sa kojom ne volim raditi, samo ljudi.

W: Radili ste u inozemstvu i često putovali po brojnim stranim zemljama. Koju nacionalnu kuhinju smatrate najmaštovitijom, i zašto?
Kuhinja koju strašno volim je tajlandska zbog spektra okusa i zanimljivih kombinacija koju nudi, šteta što je kod nas vrlo malo zastupljena.

W: Često ističite kako glazba uvijek svira u pozadini dok obavljate svakodnevne stvari. Uz kakvu se glazbu najbolje kuha?
Pa ovisno o raspoloženju ali negdje u rasponu od Arcade Fire pa do Rage Against The Machine.

W: Poznata je činjenica kako je kuharski posao iznimno stresan i da traži česta odricanja. Vidite li se u kuhinji i za 15-20. godina?
Vidim se vezanim uz hranu, ali da li će to biti kuhinja, consulting, škola ili neki medijski vezani posao to će vrijeme pokazati, ne treba razmišljati tako daleko.

W: Koje namirnice općenoito najviše volite pripremati? Što vi najradije jedete i kuhate za blagdane?
Najradije jedem nešto što mi netko drugi skuha, makar to bio “obični” grah :)

W: Možete li s čitateljima Wisha podijeliti jedan blagdanski autorski recept?
Naravno da mogu, moj najomiljeniji … uvalite svojem bližnjem kuhanje, a vi operite suđe :)

Uz dopuštenje: Proglas (sve fotografije)

Facebook Like Button