51.zagrebački salon ili život u dubokom totemizmu

Zagrebački salon naizmjence pokazuje recentne godšnje radove iz vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, pa se tako svake treće godine pojavljuje ista kategorija.

Ovogodišnji, 51. zagrebački salon posvećen je vizualnim umjetnostima, a koncepciju pod nazivom „Izazovi humanizmu“ osmislile su Suzana Marjanić i Marijana Stanić. Na naslov i odabir radova potaknula su ih društveno-politička zbivanja, povezana s moralnom i ekonomskom krizom. U svojem odabiru autora i radova preko natječaja, odnosno po pozivu, željele su vizualizaciju dobra i zla, odnosno kritički osvrt na seksizam, rasizam i specizam. Kako je napomenula Suzana Marjanić : „Živimo u dubokom totemizmu …primjerice zastava je veliki totem!“.

Popratni program izložbi bit će niz izlaganja i razgovora na temu „Prevladavanje diskriminacije – izazovi humanizmu“. Uz središnju skupnu izložbu u prostorima Prstena i Bačve Doma hrvatskih likovnih umjetnika, u prostoru Proširenih medija kustosica Tea Hatadi osmislila je izložbu pod nazivom „Posljednji materijali:hommage Galeti“. Ivan Ladislav Galeta (1947.-2014.) bio je dobitnik Velike nagrade 48.zagrebačkog salona, pa će se na ovoj izložbi predstaviti njegovi filmovi i radovi drugih autora posvećenih njegovom radu. 51. zagrebački salon u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu otvara se 16. lipnja 2016. u 19 sati i ostaje otvoren do 17.srpnja, a ujedno predstavlja sastavni dio festivala Design District Zagreb.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button