Australske zrakoplovne tvrtke

Ugodan omjer cijene i kvalitete zrakoplovnih usluga na drugom kraju svijeta.

Airservices Australia nadgleda civilni zračni promet ovog otoka-kontinenta, koji obuhvaća oko 75 milijuna putnika i preko 3 milijuna letova tijekom jedne godine.
Veći dio prijevozničkog posla u Australiji obavlja Qantas, koji se smatra najvećim autoprijevoznikom u zemlji i jednim od najstarijih u svijetu. Zbog prepoznatljivog logotipa nosi nadimak i Leteći klokan, a svoje putnike vodi na sve kontinente svijeta.

Međunarodnim prijevozom bavi se i druga najveća kompanija u Australiji – Virgin Richarda Bransona, te niskotarifne tvrtke Jetstar Airways te Air Australia s internacionalnim planom letanja i nižim cijenama zrakoplovnih karata. Zahvaljujući njihovoj pojavi na australskom tržištu, letenje na drugi kraj svijeta više nije rezervirano samo za imućnije putnike željne pustolovine.

Na području Australije djeluje još četrdesetak zrakoplovnih i charter kompanija, koje su uglavnom orijentirane na domaći zračni promet, te bliža međunarodna putovanja do Novog Zelande i drugih manjih otoka u Oceaniji. Skytraders , primjerice, je mala kompanija sa sjedištem u Melbournu, koja ima na raspolaganju tek dva zrakoplova, a pruža zračnu potporu australskim znanstvenicima na Antarktici.

Australske tvrtke uglavnom nude vrhunsku in-flight uslugu koja podrazumijeva poslugu kvalitetnih pića i jela, profesionalno osoblje, pouzdane zrakoplove i mnoštvo zabave. Čestim korisnicima zrakoplovnih usluga na raspolaganju su i razni programi lojalnosti uz koje se značajno može uštedjeti.

TVRTKA: AIR AUSTRALIA AIRLINES, niskotarifni letovi
DESTINACIJE: do Balija, Honolulua i Phuketa
FLOTA: 8 zrakoplova (Airbus A320 i A330)
DODATNE USLUGE: posluživanje jela i pića uz nadoplatu

TVRTKA: JETSTAR AIRWAYS, niskotarifni letovi
DESTINACIJE: do većih središta u Kini, Japanu, Indoneziji, Maleziji, na Tajlandu, Novom Zelandu i Fidžiju
FLOTA: 63 zrakoplova (većinom Airbusa A320-A330 i nešto manje Boeinga 787)
DODATNE USLUGE: posluživanje jela i pića uz nadoplatu, iPadi za putnike s prethodno snimljenim filmovima i glazbom

TVRTKA: QANTAS AIRWAYS LIMITED
DESTINACIJE: 20 domaćih i 21 međunarodno odredište u 14 zemalja Afrike, Amerika, Azije, Europe i Oceanije; čarter letovi do Antarktika
FLOTA: 143 zrakoplova (većinom Boeinga i manje Airbusa)
DODATNE USLUGE: posluga jela i pića, program lojalnosti, bežični Internet, audio i video sadržaj na zahtjev

TVRTKA: VIRGIN AUSTRALIA
DESTINACIJE: desetak međunarodnih odredišta uključujući Los Angeles, Abu Dhabi i Johannesburg,
FLOTA: 90 zrakoplova (većinom Boinga 737, a manje Airbusa i Embraera E-Jeta)
DODATNE USLUGE: posluga jela i pića, program lojalnosti, prikazivanje filmova, tv serija i vijesti na kino-platnu ili preko prijenosnih medijskih uređaja

Christopher Parypa / Shutterstock.com (fotografija)