Roman Bacači plamena

Poetičan i zanosan roman o mladoj umjetnici u New Yorku 70-ih godina.

Mlada umjetnica Reno dolazi u New York u potrazi za karijerom koja bi izrazila njezinu strast prema motorima i brzinama. Te 1977. New York je grad umjetnosti, senzualan i opasan. Umjetnici zauzimaju napuštenu industrijsku četvrt Soho, East Village obiluje performansima, u Maloj Italiji vlada mafija…, a u tom mnoštvu događanja blijedi granica između života i umjetnosti.

bacaci-plamena-1Strastvena afera s poznatim umjetnikom, potomkom talijanskog carstva automobilskih guma, uvodi je u svijet sanjara, zabavljača, pozera. Njezina je umjetnička ambicija odvodi u Italiju gdje se isprepliću osobne odluke i šira politička situacija uzrokujući koloplet izdaje i nasilja, a glavna se junakinja kreće od Milana, u kojem upoznaje otmjenu i hladnu ljubavnikovu obitelj, do života s radikalnim ljevičarima u Rimu.

Bacači plamena hrabar je roman koji istražuje zavodljivu ženstvenost glavne junakinje te njezinu reakciju na prijevaru i strah. Strasna, ranjiva i odvažna Reno veličanstvena je junakinja koja se ne zaboravlja.

O autorici:
Rachel Kushner rodila se u saveznoj državi Oregon, a odrasla je u San Franciscu. Roditelji su joj bili nekonvencionalni znanstvenici, a za sebe kaže da je od malena znala da će biti spisateljica. Studirala je političku ekonomiju na sveučilištu Berkeley, a s 26 godina upisala se na sveučilište Columbia na studij književnosti koji je završila 2000. Ona je jedina autorica čiji su prvi i drugi roman ušli u finale National Book Awarda. Njezini su romani prevedeni na 15 jezika. Priče i eseji objavljuje u časopisimaa The New Yorker, Harper’s, The New York Times i The Paris Review. Živi u Los Angelesu.

Uz dopuštenje: Profil knjiga

Facebook Like Button